Gå til sidens hovedinnhold

Studentene må prioriteres!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg på Trønderdebatt skriver leder i Studenttinget Andreas Knutsen Sund om stengte campus, og formannskapets prioriteringer i koronahåndteringen. Som politiske representanter i Trondheim studentråd er vi helt enig i at hjemmestudier fra senga på en liten hybel ikke er en særlig ideell studiesituasjon, og vi vil jobbe for at studentenes situasjon i større grad blir tatt opp lokalt.

Studiebarometeret 2020 ble nylig lagt fram, og viser at studentene er mer ensomme, får et langt mindre faglig utbytte, og at mange mangler et egnet sted å jobbe fra. Vi mener derfor at det er på høy tid med en omprioritering, hvor man revurderer tiltak som begrenser studentenes mulighet til å leve gode liv. Det er helt avgjørende for studenters psykiske helse at en strekker seg så langt som mulig for å holde campus så åpent som mulig, og opprettholde fysisk undervisning med de nødvendige smitteverntiltak. I Trondheim har studentene fått mye skryt for å følge koronarestriksjonene, men vi er bekymret for at vi snart nærmer oss et bristepunkt. Trondheimsstudentene trenger gode nyheter nå, og vi mener at det er på høy tid at gruppen prioriteres.

Det er mange vurderinger som gjøres i denne pandemien, og ulike interesser veies opp imot hverandre. Vi synes det har vært en riktig vurdering å prioritere barn og unge først, men samtidig må vi anerkjenne at det har vært for lite oppmerksomme på de negative konsekvensene tiltak har hatt for studentene, slik Sund påpeker. Smitteverntiltakene på campus er allerede strenge, og lite smitte kan spores tilbake til studiestedene. Derfor burde campusene holdes åpent, med de nødvendige tiltak.

Samtidig er det dumt om vi lar debatten gå dit at vi gjør lokale arbeidsplasser og åpent campus til en motsetning, slik Sund legger opp til. Her mener vi formannskapet i Trondheim har prøvd å strekke seg så langt som mulig for å trygge lokale arbeidsplasser, opprettholde idrettsaktiviteter for barn, og innfører bare de tiltakene som er ytterst nødvendig for å ivareta smittevernet. Likevel savner vi at studentenes situasjon diskuteres i større grad, da vi er en av Norges største studiebyer. Og vi skjønner at det stilles spørsmålstegn ved at studentene ikke får bruke lesesalen, men uten problem kan sette seg på biblioteket eller en cafe.

Studentfrivilligheten har tatt sitt ansvar, og gjør det de kan for å opprettholde et sosialt og trygt tilbud til studentene. Dette synes vi er viktig, og vi tror at vennespleisingen arrangert av studentersamfundet kan bety mye for mange, i en ensom tid. Her bør både lokale og nasjonale myndigheter også komme på banen, slik at vi unngår et stort frafall blant studentene og en forverret psykisk helsesituasjon.

Vår oppfordring er derfor at stenging av campus og lesesaler bør opphøre så fort det blir mulig. Utdanningsinstitusjonene i byen har vist at de er gode på smitteverntiltak, og man har gode varslingssystemer. Trondheim har ikke blitt Norges beste studieby uten grunn, og nå må vi vise at det er den beste studiebyen også under en global pandemi.


På Trønderdebatt foregår nå en større debatt om den siste runden med koronatiltak i Trondheim. Les alle innleggene her:

Les også

Jeg er så enig med studenttinget!

Les også

Hvis systemet for smittesporing knekker sammen så er vi fucked

Les også

Stengte campus, åpne tappekraner

Les også

Aldri før har livet føltes mer meningsløst

Les også

Hva tror myndighetene folk er laget av?

Les også

Jo mer uforholdsmessige tiltakene oppfattes å være, jo mindre vil de bli etterlevd.

Kommentarer til denne saken