Gå til sidens hovedinnhold

Styrk velferden – stans skatteparadisene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selskaper som flytter penger til skatteparadis, er en trussel mot velferdsstaten vår. Det kan vi gjøre noe med.

Vi står overfor store utfordringer for å sikre gode velferdstjenester, både i min egen hjemkommune Stjørdal, i Trøndelag og i Norge. Samtidig vet vi at en del selskaper flytter inntekter til skatteparadis for å unngå beskatning og øke eiernes fortjeneste. Jeg mener dette er en trussel mot velferdsstaten vår. Denne typen skjulte pengestrømmer og utnyttelse av hull mellom ulike skattesystemer er ganske enkelt et ran fra fellesskapet.

Flere selskaper som driver med velferd i norske kommuner, er del av internasjonale konsern og eid fra skatteparadis. Det samme kan gjelde andre leverandører. De som jobber med dette til daglig, som organisasjonen Attac, sier at det generelt er stor risiko for at kommunale kroner havner i skatteparadis. Pengestrømmene er vanskelig å få innsyn i, og som kommunestyrerepresentant tar jeg nå initiativ til at vi undersøker situasjonen i Stjørdal.

Jeg vil at kommunen skal sørge for åpenhet om investeringer og leverandørers eierskap og regnskap, slik at tilknytning til skatteparadis kan avdekkes. Vi trenger en kritisk gjennomgang av risikoen for at kommunale midler gjennom sparing, anbud og andre avtaler havner i skatteparadis – og finne tiltak for å unngå akkurat det.

Det viktigste tiltaket mot skatteparadis er åpenhet. Vi må kreve at selskaper er åpne om hvor og hvordan de tjener pengene sine, det vi kaller utvidet land-for-land-rapportering. Når penger tjent i Norge blir rapportert som tjent i Irland, og flyttet via Nederland til Bermuda, så slipper multinasjonale selskaper skatt. Må de derimot rapportere på at pengene faktisk er tjent i Norge, så går det ikke å lure dem unna. For firma som kun har virksomhet i Norge kan det brukes en forenklet erklæring. Da sikrer vi at skattejakten ikke blir unødvendig byråkratisk.

Flere kommuner har allerede gjort vedtak mot skatteparadis, blant annet Trondheim.

Tiltak mot skatteparadis handler ikke bare om å sikre fellesskapets verdier. Det er også viktig for en rettferdig konkurranse mellom de som skal levere tilbud til kommunen. De som bruker skatteparadis vil ha lavere kostnader enn de som betaler skatten sin, og kan dermed vinne anbudskonkurranser på urettferdig vis. Det kan vi gjøre noe med, ved å stille krav som hindrer de skjulte pengestrømmene.

Kommentarer til denne saken