Gå til sidens hovedinnhold

SV vil ha tannhelsereform

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdens samlede tannlegestand fortjener sannsynligvis en felles Nobelpris i medisin. De har spart oss for enorme mengder smerte. Ikke bare gjennom de mange timer med tannpine vi har blitt forskåna for gjennom god behandling. De har også utvikla behandlinga, gjennomført en teknologisk utvikling som gjør det mye mindre vondt å gå til tannlegen. Derfor er det så smertelig at ikke alle går til tannlegen så mye som de burde, fordi de ikke har råd til det!

Markedet kan være nyttig for å begrense overforbruk av knappe goder. Dersom drosje hadde vært gratis, hadde nok drosjekøene vært så lange at de som virkelig hadde behov, hadde havna langt bak i køen. Men gratis tannlegetjenester vil sjølsagt ikke føre til noe overforbruk av tannlegetjenester. Dertil er det fortsatt altfor ubehagelig. Og ingen oppsøker tannlegen bare for å få seg en prat! Derfor er det sjølsagt samfunnsøkonomisk mest fornuftig at vi betaler tannlegeregningene våre over skatteseddelen. SV går til valg på å gjennomføre en tannhelsereform der nødvendig tannbehandling blir likestilt med andre helsetjenester.

Tannhelsereformen må innføres gradvis. På sikt skal ingen betale mer enn egenandelen i helsevesenet for tannhelsetjenester. I påvente av en tannhelsereform, vil vi inkludere flere behandlinger i refusjonsordningen og innføre regulering av priser på tannhelsetjenester i samarbeid med bransjen. Det skal være en høykostnadsbeskyttelse fram til tannhelsereformen er fullt innført, dersom behandlingen er nødvendig og ikke prises over gitte referansepriser.

Vi starter med å bygge ut den offentlige tannhelsen, og sikre økt kapasitet i de fylkeskommunale tjenestene. Flere grupper må gå rettigheter, ved blant annet å gi unge voksne opp til 30 år rabatterte tilbud, og sikre at alle eldre over 75 år får gratis tannhelsesjekk. Vi må også styrke tilsyn av tannhelsetjenestene for å unngå overbehandling.

Tennene er en del av kroppen og det er på tide fylle hullet i velferdsstaten. Godt valg!

Kommentarer til denne saken