Gå til sidens hovedinnhold

Tannhelsen til pensjonistene varierer svært mye

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tannhelse er en naturlig og viktig del av den generelle helsen, men den behandles ikke som det i det offentlige helsevesen. Mens man i det offentlige helsevesen har ulike refusjonsordninger, gjelder det ikke for tannhelsen.

Det er imidlertid visse unntak for bestemte grupper. Tannhelsen til pensjonistene varierer svært mye.

Enkelte er flinke med tannpuss og går jevnlig til tannlege og tannpleie, men ikke alle er like flinke til å ivareta tannhelsen.

Det skyldes flere forhold:

  • At man ikke har prioritert tannhelsen tidligere og fortsetter med det.
  • At man ikke har råd til tannlegebehandling.
  • Korona-epidemien gjør mange redde for å gå utenfor hjemmet. De blir sittende hjemme og oppsøker ikke tannleger.

En god del eldre har rettigheter i den offentlige tannhelsetjenesten. De eldre som i dag er i sykehjem, sykehus eller i hjemmetjenesten har rett til gratis tannpleie. Men til tross for rettigheter er det ikke slik at de benytter seg av disse.

De ser seg ikke i munnen og ser behovet for behandling. I Oslo er det ifølge SSB bare 17 % som faktisk får den behandlingen de har rett til. I tillegg er det innført refusjonsordning for enkelte tannbehandlinger. Ved tannkjøttbetennelse (Periodontitt) er det innført «frikort egenandelstak 2», der egenandelen godtgjøres sammen med behandling hos fysioterapeut.

Utgifter ut over dette må dekkes av personen selv. Vi mener dette ikke er tilfredsstillende for gruppen av pensjonister. Med alderen svekkes tannhelsen og det er kjent at luktesansen også svekkes. Av smakssansene består sansen for det søte lengst.

Kostholdet blir derfor ensidig og kan inneholde for mye sukker. Enkelte kan få så dårlig munnhelse at det blir vanskelig å spise. Vi mener tannhelsen må bli definert som en naturlig del av den generelle helsen og komme inn under de vanlige refusjonsordninger (frikort) for helse.

Utgiftene ut over det som dekkes av frikortordningen, må som annen helse dekkes av det offentlige.

Kommentarer til denne saken