Gå til sidens hovedinnhold

Teknologi for fremtidens verdiskapning

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere av mine venninner er sykepleiere. De gjør en fantastisk viktig jobb, og på et tidspunkt tenkte jeg at de hadde gjort et mer riktig valg enn meg med tanke på yrkeskarriere. De gjorde noe meningsfylt mens jeg bare hadde fulgt interessen min og ville jobbe med data og teknologi. Slik tenker jeg ikke lenger. Jeg er stolt av jobben min og tror at teknologi er nøkkelen til å løse mange av de utfordringene vi står ovenfor.

Vi er midt i en pandemi som påvirker hele verden. Heldige er vi som bor i Norge og som er i den lykkelige situasjon at vi har et gedigent oljefond. Nå kan vi bruke av fondet til å hjelpe næringslivet til å komme gjennom krisen. For at vi og kommende generasjoner skal kunne ha den samme velferden fremover, kan vi ikke lenger satse på oljen. Vi må skape nye, lønnsomme arbeidsplasser. Teknologi vil være et viktig element i denne utviklingen. Den spesielle perioden vi har vært gjennom, har vist oss at vi har en solid digital infrastruktur som har taklet en stor økning i trafikk. Svært mange bedrifter har gjennomført digitaliseringstiltak, og de aller fleste av oss har benyttet nye digitale verktøy i hverdagen. Vi er godt rustet til å skape nye muligheter.

5G – revolusjonerende ny teknologi

For nesten førti år siden åpnet verdens første helautomatiske mobiltelefonisystem – også kalt 1G i Norge. Siden den gang har det skjedd en enorm utvikling, og mobil er blitt en uunnværlig enhet både privat og i jobb-sammenheng. I mars i år, fikk Trondheim som den første store byen i Norge 5G. Og mye av utviklingen foregår fremdeles fra Trondheim. Vi er glade for å ha NTNU i byen som utdanner teknologer for fremtiden. Den nye teknologien vil revolusjonere kommunikasjon både mellom ting og mennesker. I tillegg til å gi et mye raskere mobilnett, vil 5G være plattform for fremtidens digitalisering og verdiskapning.

  • 5G gir superhastigheter
  • 5G har mye større kapasitet enn 4G
  • 5G kan erstatte kablede nett
  • 5G har svært liten forsinkelse
  • 5G har mulighet for å dedikere kapasitet – for eksempel til nødetatene

Hastigheten er opptil 20 ganger høyere enn på 4G. Høy kapasitet gjør at kvaliteten ikke forringes selv der det er store folkemengder som benytter mobilnettet. Den nye teknologien kan håndtere enorme mengder av tilkoblinger, noe som gjør at den er svært godt egnet til for eksempel kommunikasjon og innhenting av data fra sensorer (IoT). Teknologien takler bevegelser opp til 500 km/t uten å miste forbindelsen. Kombinert med svært lav forsinkelse, muliggjøres for eksempel selvkjørende biler og andre fartøy. At teknologien muliggjør oppdeling av nettet til ulike aktørers behov, gir helt nye muligheter.

I teknologihovedstaden Trondheim har vi unike forutsetninger! Ved at teknologibedriftene samarbeider med øvrig næringsliv, offentlig virksomhet og vårt unike forsknings- og undervisningsmiljø, kan vi bidra til å utvikle nye bedrifter, forretningsmodeller og løsninger. I løpet av 2024 vil hele Norge ha tilgang til Telenors 5G-nett med hastighet, sikkerhet og dekning i verdensklasse. Trondheim er allerede tidlig ute. Vi har nå en unik mulighet til å prege utviklingen av hva fremtidens teknologi vil ha å by på.

Jeg er så glad for å få jobbe innenfor dette området, og ønsker gjerne flere teknologihoder velkommen til oss!

Kommentarer til denne saken