Gå til sidens hovedinnhold

Tid for likestilling

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Likestilling må gjelde alle. I et rettferdig og demokratisk samfunn har alle like muligheter og rettigheter til å leve frie og selvstendige liv. Likestilling og menneskerettigheter er grunnlaget for at folk skal kunne leve liv i tråd med egne ønsker og verdier.

Dagens regjering og stortingsflertall har sviktet i en av de viktigste likestillingskampene i vår tid. FNs funksjonsevnekonvensjon er ikke blitt tatt inn i norsk lov, regjeringens lovnader om inkludering i arbeidslivet er tomme ord, og de har kuttet i ordninger som for mange er viktig for å leve gode liv. Noe av det siste de gjorde før sommeren var å bryte sine gjentatte løfter om en stortingsmelding om menneskerettighetene til utviklingshemmede.

Både folk med nedsatt funksjonsevne og deres pårørende vet at det er en evig kamp å få tilrettelagt bolig, skoleløp, studie, arbeid, kulturopplevelser, friluftsliv og andre helt vanlige aktiviteter folk tar for gitt. Vi har for eksempel jobbet mye med at slagrammede og andre som mister tilgangen til språket, skal ha tilgang til logoped uansett hvor de bor. Dette er folk som ikke kan tale saken sin selv, da må vi folkevalgte gjøre det.

SV er talerør for folk som ikke har råd til lobbyister på Stortinget. Landet trenger en ny regjering som sørger for at funksjonsevnekonvensjonen bli norsk lov, som bygger velferden og ordningene som sikrer likestilling og som setter en stopper for høyreregjeringens gjentatte usosiale kutt.

Kommentarer til denne saken