Gå til sidens hovedinnhold

Tør vi å forstå hverandre?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Facebooks kommentarfelt gjør meg opprørt. Jeg leser de av og til, men angrer ofte. Å lese det våre medborgere kan skrive om Lan Marie Berg, gjør meg uvel. Berg er ikke den eneste som opplever hets fra menn og kvinner, mødre og fedre.

Å være lærer i barneskolen handler dessverre i blant om å ta tak i mobbing mellom elever. Hvor mobbingen oppstår vet man ikke alltid, men pedagog Ingrid Grimsmo Jørgensen har gjennom forskning sett sammenheng mellom foreldres oppførsel og barnas mobbing.

Elever med god sosial kompetanse, viser bedre evne til empati og mobber derfor sjeldnere. I skolen har man nulltoleranse for mobbing, men fra voksne aksepterer man en slik adferd.

I mange facebook-grupper trer det frem et ekkokammer, der hets applauderes med mer hets. Faktafeil og forenklede forklaringer spres og får stått i uimotsagt. Fremfor å snakke sammen, stempler vi hverandre, og vi kryper ned i våre skyttergraver.

Tidligere sentralstyremedlem i KrF, Erik Lunde, skrev nylig på Facebook: «De vi er uenige med, er ikke dumme eller onde. De vektlegger bare andre ting». Dette er en viktig appell å ta med seg inn i en valgkamp, som kan bli mer polarisert enn noen tidligere. Bak alle meninger er det mennesker, som alle skal møtes med respekt.

Lunde fortsetter: «Uten mennesker som påtar seg politiske verv, dør demokratiet». Politikere er vanlige mennesker, som står opp for noe de tror på. Hetsen Berg har møtt, kan få de fleste til å avslutte sitt engasjement.

Alle har vi meninger, men ingen har vi løsningen alene. De gode felles løsningene kommer når vi lar meninger brytes i fellesskap med meningsmotstandere. Demokratiets mål er at vi sammen skal finne de beste løsningene for hele samfunnet.

Derfor må vi krype opp av våre skyttergraver, og være villig til å møte våre motstandere til samtale. Fremfor å bygge stråmenn, må vi gjøre oppriktige forsøk på å forstå andres argumentasjon. Verken Lan Marie Berg eller våre meningsmotstandere dumme eller onde, de har bare vektlagt andre ting.

Kommentarer til denne saken