Gå til sidens hovedinnhold

Tre av de største bedriftene i Midt-Norge har snart helt tomme ordreblokker, og må permittere sine håndverkere

Nå må vi få hjulene i gang igjen, som vi gjorde under finanskrisen i 2008, men da satt jo en rødgrønn regjering og styrte, med vilje om å holde hjulene i gang.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg snakket nylig med en god kamerat fra sørdelen av vårt fylke. Vi ble kamerater den tiden jeg jobbet som tømrer i byggebransjen og han jobber fortsatt i samme firma som vi treftes i på midten av 1990-tallet.

Han har nesten ikke vært permittert i sin yrkeskarriere fra Skanska, det firmaet han jobber i.

Permitteringer har firmaet greid å unngå pga. at de har samarbeidet med konkurrerende firmaer i samme bransje med å leie ut arbeidstakerne sine, når de selv har hatt lite å gjøre og konkurrerende firma har hatt mye å gjøre.

På den måten har firmaene beholdt sine svært gode og kompetente håndverkere gjennom vanskelige perioder med mindre oppdrag.

Denne kameraten min fortalte at han fra mandag 31 august er permittert, og han vet ikke hvor lenge permitteringen vil vare.

Ordreboken er snart tom i Skanska som han jobber for, utleie til de konkurrerende bedriftene er også uaktuelt ettersom også ordreblokkene der snart er helt tomme.

Tre av de største bedriftene i Midt Norge, Skanska, NCC og Veidekke har nå snart helt tomme ordreblokker og må permittere sine håndverkere.

Her står det om mange hundre, om ikke flere tusen, arbeidere som venter sine permitteringer i dagene og ukene framover.

Når Skanska, NCC og Veidekke må permittere sine håndverkere, vil dette også gå ut over mindre underentreprenører og leverandører med mindre oppdrag og mindre omsetning som fører til oppsigelser og i verste fall oppsigelser.

Fra et firma får inn oppdrag fra private eller offentlige kan det ta fra opptil seks, syv måneder eller mer før de kan sette inn sine håndverkere i arbeid igjen, dette avhenger av hvor godt langt prosjektplanleggingen har kommet.

Så min oppfordring nå er:

Våre stortingspolitikere må nå legge sin politiske tyngde sammen med samarbeidende partier på Stortinget slik at dere kan presse Erna Solberg og regjeringen til å bevilge/sette av midler slik at vi kan få opp igjen rehabilitering og nybygging av veier, infrastruktur og bygningsmasser.

Bevilge penger slik at statlige bygg og europaveier som trenger vedlikehold, rehabilitering og nybygging kommer i gang straks.

Bevilge penger slik at våre fylkeskommunale politikere kan prioritere fram fylkeskommunale bygg og fylkesveier som trenger vedlikehold, rehabilitering og nybygging kommer i gang straks.

Bevilge penger slik at våre kommunepolitikere kan prioritere fram kommunale bygg og kommunale veier som trenger vedlikehold, rehabilitering og nybygging kommer i gang straks.

Å ta grep i neste uke er en måned for sent. Vi ser alle at Erna Solberg og regjeringen ikke greier å ta tak, da må dere greie å danne et flertall på Stortinget som instruerer Erna Solberg og regjeringen om å få hjulene i gang igjen. Vi trenger å pøse penger inn i å beholde den viktige kompetansen vi har i bygge- og anleggsbransjen i Midt- Norge, og for den del i resten av landet også.

De rødgrønne greide å styre oss gjennom finanskrisen nesten uten at vårt næringsliv merket det.

Her er det snakk om vilje og politisk handlekraft. Når dagens regjering ikke innehar denne viljen og politiske handlekraften, må Stortinget instruere regjeringen.

Nå må det handles!

Kommentarer til denne saken