Gå til sidens hovedinnhold

Trist å bevitne at fylkesordføreren fortsatt vil straffe arbeider- og minoritetsungdommen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Trønder-Avisa 5. mars får Tore O. Sandvik nok en gang brette seg ut, med påstander om rusreformen og avkriminalisering av brukerdoser, uten å bli utfordret på å vise empiri for sitt ståsted. Hans store bekymring med avkriminalisering av erverv, innehav og eget bruk av narkotiske stoffer er at det vil føre til at: «Om ikke cannabis og sterkere stoffer var fremme på bordet på fest fra før, så vil det iallfall være det, om det avkriminaliseres». Det uten å ha dekning for påstanden sin.

En ny skotsk forskningsrapport om internasjonale rusreformer bekrefter mye av det den norske utredningen i forkant av rusreformen viser til. Og det stikk i strid med følelsene og meningene til Tore O. Sandvik. Selv velger jeg å stole mer på kunnskap og forskning på feltet enn følelseslivet hans. Rapporten poengterer at rettsforfølgelse av brukere gjør mer skade enn gagn, og det finnes ikke grunnlag for å hevde at avkriminalisering fører til økt bruk.

Det vil også være god klassekamp å vedta en rusreform for alle. Ungdom som har foreldre med lavere utdanning har syv ganger så høy risiko for å bli straffeforfulgt enn ungdom med høyt utdannede foreldre. Vi bør gå for en kunnskapsbasert og human ruspolitikk, der målet skal være å gi behandling til rusavhengige og forebygge rusavhengighet.

Straff har vist seg å ikke fungere. Det er derfor trist å bevitne at fylkesordføreren fortsatt vil straffe arbeider- og minoritetsungdommen.

Kommentarer til denne saken