Gå til sidens hovedinnhold

Trøndelag gjør Norge mer klimavennlig

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klimagassutslippene i Norge går ned. For at Norge skal nå utslippsmålene sine må vi stoppe utslippene, ikke utviklingen. Vi må gjøre det lettere å ta grønne valg. God klimapolitikk skal gjøre hverdagen til folk lettere, ikke vanskeligere.

Veitrafikk er den største kilden til klimagassutslipp i Trøndelag. I 2020 var annenhver nysolgte bil en elbil. Elbilen er mer klimavennlig enn bensin- og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. Elbilpolitikken er viktig, den fungerer og må videreføres. Selv om klimagassutslippene skal ned, skal vi ikke kreve at folk reiser mindre.

I regjeringens klimaplan er elektrifisering en av de viktigste virkemidlene for å få norske klimagassutslipp ned. Trøndelag har fortsatt et stort elektrifiseringspotensial. Dersom vi bygger ut mer fornybar energi i Norge vil vi både få lavere strømpriser og kunne eksportere mer ren strøm til resten av Europa.

For å nå klimamålene, må vi ha næringslivet med på laget. Næringslivet etterspør flere klimatiltak. Havbruksnæringen er en viktig del av løsningen. Omtrent halvparten av eksporten fra Trøndelag er sjømat. Havbruksnæringen har opplevd en sterk vekst de siste årene. Trøndelag har med sitt rene og rike hav et vekstpotensial. For å ikke glemme sterke kompetansemiljøer i bedrifter., Det gir gode forutsetninger for å skape gode, grønne og lønnsømme arbeidsplasser basert på lakseoppdretten. Det er å stoppe utslippene, men ikke utviklingen i praksis.

Klimatiltakene skaper et nytt norsk industrieventyr. Nylig ble det kjent at Siemens nye batterifabrikk i Mo i Rana vil produsere et antall batterier tilsvarende 600.000 elbiler i året. I Arendal skal Morrow Batteries også bygge en batterifabrikk som vil gi lokalsamfunnet mellom 2.000 og 2.500 arbeidsplasser. Det viser at næringslivet kan produsere varer som gjør at tingene vi kjøper og bruker blir mer klimavennlige. På den måten sørger Høyres klimapolitikk for at det blir lettere å ta grønne valg i hverdagen.

Klimagassutslippene i Norge går ned og er nå på sitt laveste siden 1990. Det viser at vår klimapolitikk virker. Unge Høyre vil ha et Norge på sitt beste. Det får vi ikke før Norge og verden har nådd utslippsmålene i Paris-avtalen.

Kommentarer til denne saken