Gå til sidens hovedinnhold

Trøndelag taper verdiskaping!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slakteriarbeiderne ved Nortura på Steinkjer er overbevist om at grensehandelen i Sverige fører til at Norge taper mange arbeidsplasser. De tror at landet ville ha fått igjen mer enn det koster å kutte avgifter. Dette var budskapet deres da Jonas Gahr Støre var på besøk før helga, kunne vi lese i Trønderavisa.

Vi vet nå etter at landet stengte grensene av smittevernhensyn at salget av godteri og øl økte med 56 prosent i norske butikker i grensestrøk første halvår i 2020, og at salget av kjøtt økte med 64 prosent, og snus 77 prosent. For første gang fikk vi se hvilke mengder varer vi som bor i Norge kjører over grensa til nabolandene for å handle. For første gang har vi fått eksakte tall for hva vi går glipp av i verdiskaping og arbeidsplasser i Norge på grunn av forlokkende lave priser på andre siden av grensen.

LO Trøndelag og NHO Trøndelag støtter derfor slakteriarbeiderne på Nortura. Bryggerier, annen matindustri, dagligvarehandel og flere i verdikjeden mat opplever det samme her i Trøndelag og vi trenger derfor å fortsette diskusjonen om avgifter, grensehandelsavgifter. Det er verdt det for landet og Trøndelag.

Statskassen trenger vår betaling av avgifter for varer og tjenester, skatt fra arbeidsinntekt og bedrifter som vokser og gir eksportinntekter til landet. Identiteten vår henger tett sammen med deltakelse i samfunnet. Det første vi spør ukjente om er jo gjerne hva de jobber med. Yrkesdeltakelse gir stolthet, tilhørighet i det å ha en jobb, drive bedrift, det å bidra til samfunnsbyggingen, stille i frivillige verv, eller å ta på gul vest under dugnad. Det er mange måter å bidra på.

I 2019 satte vi oss i bilen 9,5 millioner ganger for å kjøre på grensehandelstur fra Norge til nabolandene. Dette tilsvarer over 26 000 dagsturer hver dag, fordi vi ønsker oss billigere dagligvarer, godis, øl og snus. Hvorfor skulle vi finne på å slutte med det når koronaen er over?

Stortinget har bedt regjeringen om å skaffe mer og bedre kunnskap om hvordan grensehandelen påvirker norsk næringsliv og norske arbeidsplasser, sysselsetting, produksjon og avgiftsproveny i Norge. Stengte grenser og bortfall av grensehandel har vridd forbruket vårt over til norske leverandører og slik gitt økt produksjon og flere jobber i Norge, særlig for næringsmidler og dagligvarehandel.

I fjor økte derfor statskassen med avgiftsinntekter fra alkohol, brus, godteri og tobakk med 6 mrd. kroner.

Om statskassen går i likevekt også ved å redusere avgiftene på de varene vi lokkes ut av landet for å handle, og vi i tillegg skaper tusenvis av nye arbeidsplasser i bedrifter i Norge. Er det ikke da en bra løsning å legge et politisk løp for å gjøre dette?

Kommentarer til denne saken