Gå til sidens hovedinnhold

Trønder-Avisa mener: Avskyelig i Trondheim

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Demonstrasjonen mot SIAN i Trondheim mandag utartet til en ekstrem situasjon hvor aksjonister brukte vold mot både meningsmotstandere og politiet. Dermed skjedde det samme i Trondheim som i utallige andre byer i mange land de siste ukene: En i utgangspunktet lovlig markering, som svært mange stiller seg bak, endte i en ekstremitet som fullstendig ødelegger for saken man – iallfall tilsynelatende – ønsker å kjempe for.

Vold er vold – og det er ikke på noe vis mer tålelig at volden utøves under dekke av at man kjemper mot urett, enn at den utøves av folk som faktisk kjemper mot grunnleggende rettigheter. At politiske ledere – som Rødt-lederen i Trondheim – i bakkant ser ut til å unnskylde voldsbruken, kompletterer det sørgelige i det som skjedde.

Vi lurer oppriktig på hvilke holdninger ungdommer som demonstrerer MOT rasisme og høyreekstrem vold egentlig styres av, når man samtidig selv synes det er greit å fysisk skade andre. Det man i realiteten da gjør, er å stille seg i samme rekke som kreftene man demonstrerer mot. Å kaste stein mot hodet til en ubeskyttet offentlig ansatt er ikke bare alvorlig og kriminelt, det er moralsk sett like avskyelig som vold utøvd fra høyreekstreme mot for eksempel innvandrere.

Leder Svein Olav Aarlott i Trondheim Rødt sier til Nidaros at «jeg synes ikke det er viktig å fokusere på hærverk og knuste ruter». Det er i seg selv en tvilsom påstand som ikke akkurat kan tolkes som en invitasjon til saklighet i debatten, men virkelig ille blir det når han sier at «det er klart at når det blir basketak mellom demonstranter og politiet, så har de trolig blitt provosert av politiet i forkant». Legger man sammen alle uttalelser han har gitt til media etter det som skjedde, skapes det i sum et bilde av en politisk leder som gir legitimitet til krefter som ser ut til å mene at vold er et akseptabelt virkemiddel i samfunnskampen.

Ingen kamp er rettferdig hvis man tyr til vold for å fremme budskapet. Politiets oppgave er å beskytte alle som benytter seg av ytringsfriheten – også om man avskyr ytringene. Å lefle med disse grunnleggende prinsippene er i realiteten det samme som å avsløre at man mangler demokratisk samfunnsforståelse.

Vi trodde tiden da det var stuerent å akseptere vold i politikken lå bak oss. Dessverre fører det som skjedde på Torget i Trondheim mandag til at man med rette kan spørre om ikke ytre venstre og ytre høyre har funnet sammen i kamp mot et samfunn bygd på like rettigheter for alle.

Kommentarer til denne saken