Gå til sidens hovedinnhold

Trønder-Avisa mener: Birgit Skarstein er et stort forbilde for oss alle

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Birgit Skarstein fra Levanger har allerede brutt flere barrierer i sitt 31 år gamle liv enn de aller fleste.

Som 19-åring dro hun til Burma for å jobbe på et barnehjem. Under oppholdet i Asia ble hun skadet i en fallulykke, en skade som krevde flere operasjoner. Det var under en av disse operasjonene at epidural-bedøvelsen hun fikk i ryggen ikke gikk ut av systemet slik den skal, og hun ble lam.

Siden har hun bokstavelig talt gjort det til sport å mestre et liv i rullestol. Skarstein har flere verdensmestertitler i både roing og langrenn, og ble rikskjendis da hun deltok i Ingen Grenser i 2012.

I høst har hun deltatt i programmet Skal vi Danse. Dermed har hun brutt to nye barrierer, en med positivt fortegn og en med svært negativt fortegn.

Med sin deltakelse har Skarstein vist hundretusener av nordmenn med funksjonshemming at de ikke trenger å stå utenfor det vanlige samfunnet. Den negative siden er hatet hun møter for sin deltakelse.

– Hetsen vi fikk da vi var det første paret som fikk fire tiere av dommerne, var helt absurd. Da jeg våknet søndagen etter, måtte vi gå en runde med oss selv og tenke om det er verdt det, sier Skarstein i et stort intervju med Trønder-Avisa fredag.

– Det var for eksempel folk som sendte meg melding og sa at de hadde fått alle de kjente til å stemme på Michael bare for å bli kvitt meg – at de så sitt snitt når jeg havnet i duell. Og at konkurransen endelig kunne begynne nå som jeg var ute, forteller hun videre.

Hva folk mener om dans er deres sak, men det er både uforståelig og forkastelig at folk har behov for å kontakte Skarstein og signalisere at de mener hun ikke har noen plass i tv-programmet.

Netthets har blitt satt på dagsorden de siste årene, men åpenbart ikke nok. Hatet på internett virker bare å vokse, enten det er mot funksjonshemmede, kvinner, religiøse grupper, politiske partier eller andre.

I løpet av tv-høsten har Birgit Skarstein flere ganger tenkt at det vil være positivt å ryke ut av programmet, fordi hun da slipper hetsen hun møter. Det er trist at hun skal sitte igjen med en slik følelse. Skarstein har gjennom sin deltakelse bidratt til å normalisere funksjonshemming og hun skaper en følelse av mestring og stolthet rundt rullestoltilværelsen. Skarstein bryter dessuten en barriere gjennom at hun tar et oppgjør med hetsen. Det føles tøft, men det er desto viktigere at vi diskuterer samfunnsutfordringen netthets utgjør i offentligheten.

Det er urettferdig at hun sitter igjen med negative følelser etter tv-programmet. Birgit Skarstein er en fanebærer for verdier de fleste av oss står bak, og et stort forbilde for oss alle.

Kommentarer til denne saken