Gå til sidens hovedinnhold

Trønder-Avisa mener: Dette er å kaste bort folks tid

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen besluttet denne uken å gjennomføre store deler av Statens vegvesens foreslåtte nedleggelser av tjenestetilbud.

På sin nettside har Samferdselsdepartementet lagd en rekke pressemeldinger om tilbud som var foreslått lagt ned, men som "reddes". Blant dem er trafikkstasjonen i Levanger. Det er selvsagt positivt – men i en annen pressemelding er alle de dårlige nyhetene samlet. 10 steder mister sine skranketjenester, 11 steder mister førerprøve for MC, 11 steder mister førerprøve for tunge kjøretøy, 21 steder mister hallkontroll av lette kjøretøy og 14 steder mister hallkontroll av tunge kjøretøy.

– Statens vegvesen har kommet langt i å digitalisere sine tjenester, og i dag kan man gjøre mange av tjenestene hjemme fra sine egen stue, sier statsråd Knut Arild Hareide i pressemeldingen. Dette er ikke digitalisering. Dette er sentralisering.

Steinkjer og Namsos mister kontroll av tunge og lette kjøretøy. Nærmeste kontrollsted for begge to blir Verdal. MC-førerprøver i Brekstad og Orkdal legges ned – og potensielle førere må til Trondheim for å ta lappen. Tungbilførere fra Trondheim, må derimot til Stjørdal.

For å sitere en kyndig person: – Førerkort og kjøretøytjenester er viktige for svært mange, både privatpersoner, næringsvirksomhet og lokalsamfunn rundt om i hele landet. Det sier statsråd Hareide selv, i hver eneste av de "positive" pressemeldingene. I den "negative" pressemeldingen nøyer han seg med å si "det blir noen endringer i tilbudet".

Vi har ofte lurt på hvorfor ikke regjeringen forsøker å se sammenhengene i sine egne reformer. Denne gangen lurer vi på om de forstår konseptet samfunnsøkonomi. Kanskje sparer vegvesenet penger, men det må jo små summer sammenlignet med de samfunnsøkonomiske kostnadene knyttet til dette. En statsminister som har verdiskaping som sin fanesak, og en samferdselsminister som brenner for trafikksikkerhet, vil altså at private og næringsliv kjører lange strekninger for å komme seg til kontroller og prøver. Det er å kaste bort folks tid.

Vi savner klare svar på hvorfor dette er fornuftig politikk. Vegvesenet har tidligere sagt at nedleggingene vil gjøre dem "slankere og mer effektiv. Hvem er vegvesenet til for – seg selv eller oss?

Kommentarer til denne saken