Gå til sidens hovedinnhold

Trønder-Avisa mener: Man kan spørre hvorfor i all verden Trøndelag trenger over 20 frikjøpte politikere

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag la fylkesrådmann Odd Inge Mjøen fram forslaget til budsjett for Trøndelag fylkeskommune i 2021.

Dokumentet vitner om en rådmann som har god kontroll. Tross korona og store økonomiske tap, kommer fylkeskommunen godt ut av 2020, faktisk med et mindreforbruk på 55 millioner kroner. Også i årene som kommer legger rådmannen opp til en økonomisk styring med god kontroll. En lånegjeld som stiger til 13 milliarder kroner gir grunnlag for noen bekymringer, men det legges også opp til å bygge opp sparepengene kraftig, slik at fylkeskommunen i 2024 har en halv milliard "på bok."

Faktisk har rådmannen så god kontroll at en bedriftsøkonom nok vil applaudere hvor støtt økonomien står i koronaåret 2020. Problemet er bare at fylkeskommunen ikke er en bedrift, men et forvaltningsorgan. Da er det grunnlag for å spørre om rådmannen har for god kontroll i Trøndelag fylkeskommune.

Det brukes rundt 8 milliarder kroner i året i fylkeskommunen. 6 av dem er på drift, halvparten av dette på videregående skoler. Snaut 2 er på investeringer, halvparten av dette igjen på fylkesveier.

Selvsagt vil det bli noen utspill i høst. Høyre, Venstre og Frp vil, tradisjon tro, mene at både mindreforbruket på 50 millioner kroner og enda litt til skal brukes på fylkesveier, mens Arbeiderpartiet vil beskylde dem for "å bruke monopolpenger". Når det endelige vedtaket gjøres i desember, vil det overraske om politikerne egentlig har endret på noe som helst av det rådmannen foreslo tirsdag.

Da kan man spørre hvorfor i all verden Trøndelag trenger over 20 frikjøpte politikere.

De siste ukene har det oppstått en debatt om den politiske debatten i Trondheim. Flere har tatt til orde for at det politiske engasjementet i byen er lavere enn andre steder, og at storbyen er mer direktørstyrt enn politikerstyrt. Tre år etter sammenslåingen mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag kan det virke som at det er denne kulturen som har plantet seg også i Trøndelag fylkeskommune. Mye tyder på at Trøndelag trenger en politisk restart.

Skylda ligger imidlertid ikke bare i Trondheim. I den grad det var målet, har dagens regjering mislyktes i å gjøre fylkeskommunene til robuste samfunnsutviklere. De "nye" oppgavene rådmannen budsjetterer for neste år, viser hvor lite som egentlig står igjen etter regionreformen. Mjøen legger nemlig opp til fire "nye oppgaver": 6 millioner kroner til ikke-statlige lufthavner, 10 millioner kroner til utslippsfrie båter, 1 million til kulturnæringer og 15 millioner i økt lærlingtilskudd.

Etter åtte år har Erna Solberg gitt fylkene mindre, ikke større, reelt handlingsrom, og regjeringen har flyttet dem lengre unna folks liv. Så kan man jo lure på om det var intensjonen til Høyre og Frp hele veien.

Kommentarer til denne saken