Gå til sidens hovedinnhold

Trønder-Avisa mener: Urovekkende økning i unge uføre

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis ustabilitet i livet og hverdagen er årsaken til at du ikke kommer i jobb, og at du blir ufør, er ikke en ny ustabilitet medisinen for å få livet på rett kurs igjen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Som Trønder-Avisa skrev om før helga, har det vært en dramatisk økning i unge uføre i Trøndelag de siste årene. Tall fra SSB og Nav viser at antall uføre under 30 år har økt fra 1.318 i 2016 til 2.023 i 2019. Dette tilsvarer en prosentøking på over 53 prosent. Det er en trend og utvikling som ikke kan fortsette. Alle som har krav på ytelsen, skal naturlig nok få den, og det kan faktisk være at flere burde vært definert som uføre. Men det kan ikke være sånn at alle unge som ikke finner seg til rette eller fungerer i arbeidslivet, skal påklistres en merkelapp som «ufør» – for at myndighetene kan puste lettet ut fordi man har redusert arbeidsledigheten. Mange av dem som mottar uføretrygd, har aldri vært i arbeidslivet, og kommer heller ikke dit uten hjelp.

Som vi har viet oppmerksomhet på tidligere, også her i denne spalten, er økningen i unge mennesker som sliter, et signal om at det samfunnsstrukturer som ennå ikke fungerer. Det er ikke nødvendigvis arbeidslivet det er noe galt med, selv om det er når de havner der, eller skulle ha gjort det, at de fanges opp av ytelsesstatistikkene. En altfor stor andel unge ikke klarer å finne sin plass i arbeidslivet, men problemene starter ofte lenge før det. Det vises allerede på nasjonale prøver, at mange vil få problemer med å tilpasse seg et stadig mer spisset arbeidsliv. Den norske skolen ikke å sette mange nok ungdommer i stand til å takle arbeidslivet. Utfordringene er individuelle og forskjellige, men ansvaret for at vi har en godt tilpasset skole og et arbeidsliv det er mulig å bli en del av, er kollektivt og i stor grad offentlig.

Som fredagens reportasje belyser, oppstår det nye problemer gjennom rigide systemer som ikke i stor nok grad tar hensyn til den gruppen mennesker de skal forsøke å hjelpe. Hvis ustabilitet i livet og hverdagen er årsaken til at du ikke kommer i jobb, og at du blir ufør, er ikke en ny ustabilitet medisinen for å få livet på rett kurs igjen. «Jeg tror mange av dem som har vært på tiltak føler seg som en kasteball i systemet. Tiltaket tilbyr tre måneder med arbeid som de kan få forlenget med én til to måneder, men så må de videre til en helt ny plass. Tre måneder er kort tid for en som ikke har ting på plass i livet sitt«, sier daglig leder Elin Teistklub ved Hjerteknekten i Steinkjer.

Det er et signal Nav og politikerne bør ta til seg, fordi det kan virke mot sin hensikt å gjøre vegen til arbeidslivet som en tivoliferd.

Kommentarer til denne saken