Gå til sidens hovedinnhold

Trondheim trenger ny, radikal boligpolitikk!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan ikke slenge døra i trynet på ungdommen som skal leie rom i studentkollektivet eller skal kjøpe sin første egne bolig.

For ørtende år på rad kan vi lese om høye boligpriser og at det blir stadig vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. I mai ble det satt ny rekord i prisstigning på boliger til salgs. I juni fant Trd.by kun 7 leiligheter til salgs for under 2 millioner og den største av dem var en ettroms på 35 kvadratmeter. Tidligere i sommer lanserte Easy Byåsen 27 “leiligheter” på 16 kvadrat, som en slags løsning på at de fleste unge er ekskludert fra boligmarkedet.

SSB regner husholdninger som trangbodd dersom antall rom i boligen er mindre enn antall personer eller én person bor på ett rom, og/eller den er under 25 kvm per person. Utifra denne definisjonen er det trygt å si at ørsmå leiligheter ikke er en ideell inngang til boligmarkedet og at trenden med å bygge stadig mindre for å senke prisene er helt feil. 16 kvadratmeter er ikke en leilighet, det er knapt nok et soverom.

Mer utbredt trangboddhet skaper bare nok et klasseskille. I Trondheim bor allerede 14 prosent trangt. Hvis bolig skal forbli den “fjerde velferdspilaren” må unge kunne bo i noe mer enn et knøttlite, rådyrt oppholdsrom hvor livskvaliteten blir deretter.

Korona har gjort det åpenbart at hjemmet må være mer enn bare et hvilerom. Hvordan skal man liksom ha hjemmekontor når du knapt har plass til mer enn en seng? Det er umulig å storhandle når du kun kan skvise inn det aller minste kjøleskapet fra IKEA. Det er vanskelig å ikke bli ensom hvis du ikke kan invitere noen hjem for middag eller vors, spesielt om du skal tenke på en meters avstand.

Derfor må vi tenke radikalt nytt om bolig, så et skikkelig hjem blir en mulighet for alle.

Vi må opprette en tredje boligsektor, altså en ikke-kommersiell og/eller subsidiert sektor med lavere priser. Mange andre europeiske storbyer, deriblant Zürich, Hamburg og Wien har allerede dette godt etablert. Vi må lære av våre naboer og kreve at en bestemt andel av nybygg skal selges til redusert pris og/eller med førsterett til førstegangskjøpere i nye utbyggingsprosjekter. Her må åpenbart også staten komme på banen, men Trondheim kan lede vei som en norsk foregangsby.

Trondheim må også støtte de alternative boformene vi allerede har og heie fram nye. Fargemarka og Svartlamoen er to ypperlige eksempler på nye løsninger som både er prisgunstige, sosiale og bærekraftige. Danskene har for lengst skjønt at kollektive boformer gjør at man kan bygge billigere boliger til en kvalitet vanligvis forbeholdt de med langt mer cash. Det er for eksempel ingen grunn til at områder som Klemetsaune kolonihage skal forbli skjulte perler og sjeldne oaser - grønne boprinsipper som urban dyrking, eplehager og felleshager må brukes også i nye boområder.

Vi må samtidig ta skikkelig tak i leiemarkedet. Trondheim må motarbeide trenden av utstrakt hyblifisering, hvor utleiers profittmaksimering går foran verdige boforhold. Instagram-kollektivet “Min drittleilighet” har eksponert hvor uverdige forhold mange studenter og andre med lav inntekt må bo i. For å jage bort bolighaiene bør Trondheim pushe på for å heve det nasjonale taket for eiendomsskatt til 8 promille, med unntak for lavinntektshusholdninger, og at det innføres en nasjonal boligskatt.

I 2019 sto flere tusen studenter uten bolig ved studiestart i Trondheim. Vi må ligge foran etterspørselen etter studentboliger, slik at flere av byens 33 000 studenter har et trygt og rimelig botilbud.

Spekulanter og bolighaier drar oss bort fra det tilgjengelige bolig- og leiemarkedet de eldre generasjonene nøt godt av da de selv etablerte seg. Boligmarkedet kan ikke være en hellig ku som får gallopere løpsk.

Trondheim trenger ny, radikal boligpolitikk!

Kommentarer til denne saken