Trondheim vil bli tildelt VM på ski i 2025, fordi ingen andre er interesserte eller har råd til arrangementet

Slik skal Granåsen se ut til ski-VM i 2025.

Slik skal Granåsen se ut til ski-VM i 2025. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Trondheim vil bli tildelt VM på ski i 2025, fordi ingen andre er interesserte eller har råd til arrangementet. Siste VM foregikk i Lahti, da ble finnene på forhånd forledet til å tro at begivenheten skulle bli en publikums- og økonomisk suksess.

Ingen av delene slo til, nå sitter de tilbake med et kjempeunderskudd som vil plage folk i Lahti i år fremover. De samme triste erfaringer har innbyggerne i Seefeld gjort, også de må slite med underskuddet etter sitt VM.

Men vi lærer ikke av deres bitre erfaringer, og er nå villige til å gjenta tabbene. Trondheim må ut med minst 1.5 milliarder kroner for å få denne festen.Det er vel ingen som tror at idrettspampene og bystyret vil plages av annet en festrus, mens bakrusen overlates til oss skattebetalere, som vanlig.

Av dette beløpet skal 560 millioner gå til oppgradering av hoppbakkene. Og da nevnes ikke fremtidige vedlikehold- og driftsutgifter, som sikkert vil påføre oss nye millionutgifter i årene fremover.

Arrangørenes og de kommunale myndigheters argumentasjon er at Granåsen skal brukes til i alle fall ett internasjonalt hopprenn årlig, og at anlegget i tillegg på årsbasis kan brukes av elever ved hopplinja ved Heimdal videregående skole og Trønderhopp. Hopplinja er landsomfattende, og tar imot elever fra Finnmark til Sogn. Der er det plass til 32 elever, men ledig kapasitet forteller sitt om sviktende rekrutteringen til sporten. Så vidt undertegnede har brakt i erfaring er det bare vel 100 aktive seniorhoppere i hele Norge, hvorav et titalls jenter.

I Sverige har man gitt opp,der har de nå bare tre utøvere. I vårt naboland Finland, med sin stolte tradisjoner omtales sporten nå som utrydningstruet.Og det med god grunn, ikke vedlikeholdes bakkene, og rekrutter finnes ikke. I mellom- og øst-Europa er situasjonen like deprimerende. Det er mye som taler for at det ikke er mer enn 3-400 aktive der. Dessverre lar vi oss forlede av publikumsmassene i Hoppuka. Sannheten er at tyskere, østerrikere og polakker egentlig ikke er interessert i hopp. Men de har aldri gått av veien for alkoholmarinerte fester.

Det samme ser vi i Norge også, folk møter ikke opp for å se de samme hoppene av de samme utøverne år etter år, de kommer for festen. I så henseende har Holmenkollen utviklet seg til en fyll- og voldsskandale, som politiet gruer seg for hvert eneste år.

I dag er det nesten ikke fungerende hoppbakker med natursnø i hele landet. Telemark har angivelig seks vinteråpne bakker, men bare fem aktive hoppere! Dessverre er tilstanden like trøstesløs i hele landet. Utviklingen har gått dit hen at sporten er blitt en marginalisert hobby for de helt spesielle. Hoppsporten har selv mye av skylden for den negative utviklingen ved å fokusere på noen få sentralanlegg, som førte til favorisering av ungdommen bosatt nært bakkene. At natursnøen og entusiastene har forsvunnet kan ikke skiforbundet ikke få all skyld for, men hoppanlegg som råtner ned i hele landet forteller sitt. Fordi vi ikke tar inn over oss disse fakta, må vi skattebetalere subsidiere aktiviteten til hver av de 30-40 aktive i Granåsen med flere millioner årlig.

Det er sjokkerende at ikke Rita Ottervik og byens andre folkevalgte etter marerittet med Trondheim Spektrum, ikke ser at bråket blir like stort i forbindelse med VM 2025. Men jeg kan ta feil, kanskje trønderne setter mer pris på en VM-fest, med etterfølgende økonomisk bakrus. Og velger å se bort fra eldreomsorg, skoler, barnehager, andre idretter og byens mange neglisjerte kulturtilbud.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken