Gå til sidens hovedinnhold

Trump er ikke problemet. Han er et symptom på problemet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag trekker mange lettelsens sukk når USA får ny president. Jeg tror det er en feilslutning å tro at Trump er problemet. Han er et symptom på problemet. Det er derfor ikke grunn til å slappe av etter presidentskiftet.

Samtidig med at mitt politiske engasjement startet på videregående skole, leste jeg boken Fluenes Herre av William Golding. Den handler om en gruppe barn som ender alene på en øde øy. Der starter en kamp mellom de som vil skape et samfunn basert på fornuft, og de som drives av instinktene. De siste vinner og det går ikke bra til slutt. Boken gjorde et voldsomt inntrykk på meg og har i 37 år vært den viktigste drivkraften for mitt politiske engasjement.

For oss som er opptatt av at politikk og samfunnsutvikling skal baseres på fornuft og et solid verdigrunnlag har de siste ti årene opplevd mange tilbakeslag. En av mine faste utsagn er at det viktigste med organisasjonsbygging i politiske organisasjoner er å sikre at man har nok rasjonelle mennesker til å holde de urasjonelle i sjakk. Dessverre er det noen samfunnstrender som går i mot utviklingen jeg ønsker. Det første er at sosiale medier har undergravd tradisjonelle medier. Det har med andre ord blitt lettere å spre fake news, og mindre ressurser til seriøse medier som kan korrigere.

Det andre problemet er at den politiske tesen om at med internett trenger ikke elever å kunne så mye, da det viktigste er å kunne finne frem informasjon. Ja, fake news gjør det viktig å kunne vurdere nyheter. Men du kan ikke tenke med info som ligger på en server. Kunnskap i hodet på elevene er derfor viktig. Og viktigst i denne sammenheng er kunnskap om statistikk og rasjonell tenking (vitenskapelig tenkemåte).

Trump er ikke slutten på tiden hvor det politiske systemet utfordres av en som fremmer seg selv ved å bryte ned demokratiet. Når vi går i en retning hvor det blir lettere å gjøre akkurat det, må vi ikke være naive å tro at det ikke vil skje ved neste korsvei.

Så Trump er ikke problemet. Problemet er at mennesker, uavhengig av politisk syn, kan kommunisere på samme måte og med stor sannsynlighet vil bli valgt som statsledere igjen. Jeg har i fire år vært usikker på om Trump ikke vet bedre eller er en kyniker som har ansatt dyktige rådgiverne som har optimalisert kommunikasjonen får å få gjenvalg (noe han var en hårsbredd fra å klare). Jeg vet fortsatt ikke svaret. Det bekymrer meg at det ikke er mulig å se forskjell.

Så til alle dere som ikke likte Trumps fire år som president har jeg tre råd:

1: Bli med og engasjer deg i et politisk parti,

2: abonner på en avis (til) slik at du bidrar til å holde flere seriøse journalister i arbeid, og

3: kjemp for mer kunnskap i skolen.

Jeg har alltid hatt stor tro på USA. Det er en nasjon vi er helt avhengig av og en garantist for den frie verden. Vi har også sett at det det politiske systemet i USA, på tvers av partiene, sto i mot forsøket på å lage kaos. USA er ikke et land men et kontinent. De levere mye av det beste vi får av kunnskap, ideologi, filosofi kultur og teknologi.

Mest av alt håper jeg at presidentskiftet i USA bidrar til at norske medier fokuserer mindre på presidenten, og mer på alt det positive som skjer i USA.

Kommentarer til denne saken