Gå til sidens hovedinnhold

Trump: Mot normalt

LESERINNLEGG

Noe av det som jeg synes er mest skremmende ved den politiske situasjonen i USA er at gjennombruddet for Trump skjedde i en helt normal periode i landet.

Noen trekker sammenlikning ved gjennombruddet for Hitler. Men Hitler fikk sitt store gjennombrudd da Tyskland plutselig ble rammet av en helt forferdelig økonomisk krise. Millioner på millioner av mennesker med ett kastet ut i arbeidsledighet. Etter noen måneder mistet de retten til dagpenger, og fikk absolutt ingen ting fra staten. I fortvilelse søkte mange da til en Fører med storslåtte løfter.

I USA derimot, var alt som normalt da Trump ble valgt. Ja visst, mange var arbeidsledige. Mange ble kastet ut fra hus og hjem og måtte leve på gata eller i campingvogn. De fleste beholdt jobbene sine, men mange av dem måtte ha flere jobber for å overleve. De opplevde at reallønna deres bare gikk ned eller i beste fall sto stille, mens milliardærene ble rikere og rikere år for år. Men alt dette er jo helt normalt i USA! 2016 var et helt normalt år økonomisk sett. Det var ikke mer grunnlag for misnøye da enn det er stort sett hvert eneste år i USA. Men Trump var en mester i å utnytte misnøyen, og i å finne syndebukker og enkle løsninger.

De som er klare på at det er det økonomiske systemet i USA som skaper forskjellene, og nøden, slik som Sanders, har dessverre alt for liten oppslutning. Det ser ut til at det er lettere å få folk til å tro på konspirasjonsteorier. Eller at alt stort sett må fortsette som før.

Kommentarer til denne saken