Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom er mer utsatt under korona

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under koronakrisen har vi sett hvor sårbart jobbmarkedet særlig er for unge. Under krisetid er det de unge som blir rammet hardest, de er de første som må forlate arbeidsplassen og ofte de siste som blir tatt inn igjen. Ungdomsledigheten er nå betydelig høyere enn den øvrige ledigheten. I september var 28.500 arbeidsledige under 30 år. Det er 10.000 flere enn vi hadde før korona.

Som arbeidsledig har du mindre struktur i hverdagen. Det kan fort føre til dårlige vaner, og med mye negativitet over lang tid kan det påvirker den psykiske helsen. Det å gå rundt med de negative tankene over tid kan igjen skape problemer. På sikt kan det være fare for at flere ungdommer får psykiske lidelser.

Drivet til å søke nye utfordringer, og ta initiativet til å skape nye muligheter kan fort få seg en knekk. Det å sitte på innbytterbenken i en lengre periode kan være med på å lage en negativ spiral rundt deg selv som person. Hvis vi ikke gjør noe med dette problemet vil det bare eskalere seg. Det er mye kunnskap, mange uvurderlige ferdigheter og egenskaper som blir glemt i disse menneskene. Det er en farlig vei for samfunnet.

Vi skal heller ikke glemme studentene, som får gjennomgå den samme prosessen. Flere av studentene har blitt sendt på hjemmeskole, der de har begrensede muligheter til å være sosial med sine medstudenter. Korona har satt en stopper for det sosiale livet deres. De som startet på studie i år har ikke fått den studiestarten de trenger for å bygge opp sitt sosiale nettverk, dette nettverket er fundamentet i en god og trygg studietid. Det er grunn til å frykte at flere vil droppe ut.

Det er skremmende hvordan unge blir rammet når arbeidsmarkedet sliter. Mange står i fare for å aldri få fotfeste i arbeidslivet. Det er viktig at ungdomsledighet og arbeidslivspolitikk står høyt på dagsorden for politikerne i tiden fremover.

Kommentarer til denne saken