Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom kan havne nederst på priolisten

Artikkelen er over 1 år gammel

Unge mister læreplass, sommerjobb og deltidsjobb som følge av koronakrisen. Det kan gi større forskjeller, frykter LOs ungdomssekretærer i Trøndelag.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under koronakrisen har vi opplevd den største arbeidsledigheten siden krigen. Ungdomsledigheten har vært på over 13% på det verste i Trøndelag.

Det er ikke uvanlig at ungdommen sliter under store kriser.

Hvis vi ser tilbake på finanskrisen, kan vi også se høy ungdomsledighet. Det kan ta flere år før dette begynner å stabilisere seg. Vi er nå bekymret for at ungdom skal havne nederst på prioriteringslisten når arbeidsmarkedet åpner opp igjen.

Det er flere som har måttet sette lærlingetiden på vent. Utdanning av lærlinger er svært viktig for å bygge den høye kompetansen det norske arbeidslivet er kjent for. Det er også med på å skape en konkurransedyktig industri, som kan være med på å bygge et miljøvennlig industrimarked. Dette er en viktig del av den norske modellen, som er selve årsaken til at vi i dag kan kalle oss velferdsstaten Norge.

Mange studenter er avhengige av en jobb ved siden av studiet for å få hverdagen til å gå rundt. Som et resultat av krisen har studenter, som allerede lever på et stramt budsjett opplevd å miste deltidsjobben de er avhengige av for å kunne ha den økonomiske stabiliteten i hverdagen. Vi er redde for at dette betyr at det kun er de studentene med mer ressurssterke foreldre som har mulighet til å bistå økonomisk som kan fortsette utdanningen sin. Vi risikerer et samfunn med større forskjeller.

Sommerjobber er svært viktig for unge, da de kan spare opp en del ekstra penger som de kan ha som en sikkerhet gjennom resten av året. I Trøndelag har SpareBank 1 SMN i samarbeid med LO Trøndelag gitt økonomisk støtte til bedrifter med ordnede forhold, slik at disse kan tilby til sammen over 500 sommerjobber til ungdom mellom 17 og 25 år. Dette er et meget godt tiltak som gir verdifull arbeidserfaring, og en fot inn i arbeidslivet. Dette bidrar også til økonomisk trygghet blant ungdom. i tillegg skal LO Trøndelag sørge for å gi unge arbeidstakere et inntrykk av hvordan arbeidslivet skal være.

LOs sommerpatrulje arrangeres 29. juni til 3. juli, da skal vi sørge for at unge får den kunnskapen de trenger om sine rettigheter. Gjennom å gi unge den informasjonen de trenger for å skape en god og trygg arbeidsplass for seg selv og sine kollegaer, tar LO kampen for et rettferdig arbeidsliv.

Lykke til i sommerjobben!

Kommentarer til denne saken