Gå til sidens hovedinnhold

Vedum har i fem år hakket på Arbeiderpartiets velgergrunnlag. Må ikke Ap nå ta igjen?

Artikkelen er over 1 år gammel

GJESTEKOMMENTAR

Ingvild Kjerkol tok i september på seg en av Midt-Norges mest krevende lederverv – å gjenreise Trøndelag Arbeiderparti etter år med støy og bråk.

Hun fikk denne uka sin første tilbakemelding fra velgerne i målingene i Sør- og Nord-Trøndelag i Trønder-Avisa og Nidaros. Slår vi begge de to tidligere fylkene sammen, får Arbeiderpartiet knapt 24 prosent i landsdelen. Det er langt under valget i 2017 da Ap fikk 33 prosent i sør og nord samlet.

Den hyggelige nyheten for Ingvild Kjerkol er at Arbeiderpartiet i november har holdt nivået i Trøndelag samlet fra forrige måling i de to avisene i september. Kjerkol har stanset fallet for partiet. Det er et viktig første skritt for å bringe Trøndelag Ap tilbake til den maktfaktor fylkespartiet har vært.

Etter at fallet er stanset, er spørsmålet hvordan Trøndelag Ap kan øke sin oppslutning. To oppgaver peker seg da ut: Gjerdesitterne og Senterpartiet.

Av Arbeiderpartiets velgere i stortingsvalget 2017 i Trøndelag har 25–30 prosent satt seg på gjerdet. De er ikke sikker på sitt partivalg nå. Gitt partiets 87.000 stemmer i Trøndelag i 2017, betyr dette at Ap kan ha 25.000 trøndere på gjerdet.

Skal partier hente hjem gjerdesittere, er gjenkjennelighet ofte stikkordet. Kan Kjerkol presentere et gjenkjennelig Ap for gjerdesitterne, har hun en formidabel stemmereserve, som kan gi Arbeiderpartiet et solid løft.

Kjerkols andre hovedoppgave er å stanse velgerflukten til Senterpartiet. Målingene i Trønder-Avisa og Nidaros i november antyder at rundt 8.000 av Arbeiderpartiets velgere i Trøndelag i 2017 vil stemme Sp. Vedums parti er nå jevnstort med Ap i Trøndelag som helhet. Skal Ap gjenerobre posisjonen som landsdelens dominerende politiske kraft, må denne velgerflukten tas ned.

Arbeiderpartiets strategi har så langt vært å angripe særlig Høyre for økonomisk og geografisk ulikhet, med formuesskatten og distriktspolitikken som stikkord. Partiet har tatt sikte på at disse angrepene skal overbevise Ap-velgere som har satt seg på gjerdet eller gått til Sp, om å vende tilbake til Ap. Denne strategien har så langt ikke stanset velgerflukten til Sp.

Både for Ingvild Kjerkol og Jonas Gahr Støre oppstår derfor spørsmålet om Ap må utfordre Sp mer direkte. Sp-leder Vedum har i fem år hakket på Arbeiderpartiets velgergrunnlag. Han har møtt liten motstand.

Må ikke Ap nå ta igjen? Må ikke Kjerkol og Støre og andre Ap-topper fortelle hvorfor velgerne bør stemme Ap og ikke Sp? Tar Kjerkol og Støre dette skrittet, kan det også bli et signal til Arbeiderpartiets gjerdesittere landet rundt om at partiet er gjenkjennelig.

Kommentarer til denne saken