Gå til sidens hovedinnhold

Vekterstreik

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er «umusikalske» sier NHO om vår streik i disse Covid-19 tider. Jeg stiller meg litt forundrende over at dette kommer fra en Arbeidsgiverorganisasjon som sa Nei til samtlige av våre lønnskrav, selv de som ikke koster en krone. I tillegg sier de at vi har mange permitterte og folk står i fare for å miste jobben sin. I dag har vi ingen permitterte vektere i Trøndelag og ingen har mistet jobben eller gått ned i stilling. Vi har vel alle sett vekterne stå utenfor sykehus, apotek, vinmonopol og så videre. Covid-19 har gitt arbeidsgiver mange nye oppdrag, som igjen gjør at vektere må jobbe overtid.

Våre lærlinger har blitt systematisk brukt som billig arbeidskraft i mange år og vi ba om at tillitsvalgte får bli med å utarbeide turnusen og arbeidsplanen til våre lærlinger. «Nei!», sier NHO.

Forskuttering av sykepenger. Bedriftene gir forskuttering av sykepenger for alle sine ledere og funksjonærer, men ikke for vekterne som er ute i gatene. Kan vi bli behandlet likt, slik de ble enig i frontfaget? «Nei!», sier NHO.

Vi har en avtale i tariffen vår fra 2010 om at vi skal nærme oss gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Vi har gått ned tre prosent de siste fire åra. Kan vi se på en mulighet for å hente inn gapet så vi kommer oss ut av lavtlønnsfella? «Nei, vi vil heller fjerne den avtalen!» sier NHO.

Vi synes det er merkelig at tariffen vår sier at helg starter lørdag klokken 18:00, og at nattvakt blir kompensert med kun kr. 26. Vi er av den oppfatting av at de fleste høyt lønnede yrker tar helg på fredag, mens de fleste lavtlønnede må vente til lørdag kveld. Kan vi se på en forbedring av skifttillegg? «Nei!» svarer NHO.

Slik kunne jeg fortsatt til jeg hadde ramset opp alle våre forslag, men svaret var alltid «nei!». Jeg er av den oppfatning av at NHO satset alt på et nulloppgjør og at vi ikke tør å streike pga covid-19. Slik skal ikke norsk arbeidsliv være. Vi skal ha et godt trepartssamarbeid, og vi skal følge frontfagsmodellen. Når man kun får «nei!» på samtlige forslag sitter man kun igjen med en løsning. Streik!

Ingen av oss har lyst på streik. Det er en påkjenning for både ansatte og bedriftene, men når motviljen til samarbeid er så stor så har man kun den muligheten igjen.

Kommentarer til denne saken