Velkommen til Trondheim, Clemet

Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er hyggelig å se at dere har løftet blikket ut over nesetippens høyborg i Oslo. Spesielt hyggelig er det at det er de konservative kreftene som er bekymret over byen «min». Hermetegn fordi jeg bare har ti års ansiennitet i Trondheim, men den er like fullt en del av meg nå som mitt kjære Bodø.

Fra mitt ståsted som fagforeningsleder i Fellesforbundet med ansvar for reiselivsarbeiderne i Trondheim, må jeg berolige Civita om at vi har det helt ok i trønderrikets hovedstad. Med unntak av byens fremste fotballags sorgtunge vandring bak Nord-Norges stolthet i Eliteserien, er det ingen krise her.

Men spørsmålet ditt, Kristin Clemet, om Trondheim er «politisk dødt» fordi ikke mange nok ønsker å overvære et kurs eller arrangement i Civitas ånd, kan enkelt besvares med å finne ut hva Civita er.

En konservativ tenketank som liker å kalle seg «liberal» fordi de korsfester individet til «personlig ansvar for eget liv» er fortsatt bare konservativ med konservativ ideologi som går ut på at man ikke ønsker vern om det kollektive, men heller ønsker mer individuell frihet og ansvar.

I Trondheim er vi alle liberalister på vår måte. Vi tror på at individet er friere når lønna er kollektiv og lik, når det er kort vei mellom ledelse og ansatt og at konserndirektøren er like besatt på Sodd som det sine ansatte er (forstå det den som kan). Vi tror på at individet er friere når de er på lag og får være med å påvirke sine arbeidsforhold, transportforhold og boforhold.

Har vi i Trondheim utfordringer? Selvsagt har vi det. Som med korona-smitten er også økte forskjeller en importert greie. Som fagforeningsleder kan jeg personlig bekrefte at de aller groveste bruddene og overtrampene som kommer mot arbeidsfolk, kommer på bedrifter som opprinnelig kommer fra Oslo eller utlandet.

I trivelige Trondheim har vi en annerledeshistorie å fortelle, og her må jeg ta reiselivsbransjen som eksempel fordi jeg kjenner den best. Men jeg vil tro den er lik for mange bransjer som drives i Trondheim og resten av landet.

Vi er best organisert. Du finner ingen andre byer i Norge der organisasjonsgraden innen den tarifferte hotell- og utelivssektoren er høyere (nær 60 prosent).

I tillegg har nær sagt alle hotell i Trondheim tariffavtale, slik at forholdene ligger til rette for at ansatte sammen med ledelsen har mulighet til å bestemme bedre vilkår på sin arbeidsplass, være med å dra lasset og bidra til at sin bedrift går bra.

Vi har også en økende andel av utesteder med tariffavtale, der vi ser at de også har klart seg bedre enn andre i pandemi-tiden. Samarbeid om kollektive løsninger er altså nøkkelen, ser det ut til i Trondheim.

Min påstand er at trønderske næringslivsledere i større grad anerkjenner og respekterer sine ansatte enn når vi har å gjøre med en importert leder fra finanselitens høyborg, Oslo. Mange importerte ledere bestemmer seg også til slutt for å forlate Trondheim som følge av mangelen på lydige og underdanige arbeidsmaur.

Det er noe med sodden, likevel, altså. Og fagforeninger. Den bringer folk i alle lag nærmere hverandres synspunkter og gir mulighet til individets personlige ansvar og frihet med trygghet i bunn.

Så tilbake til Civita og deg, Kristin Clemet.

Jeg husker tilbake på deg som en drivende dyktig politiker og som en utmerket minister med ansvar for skole og utdanning. Du var en minister for alle – også for en som meg som ser på seg som sosialdemokrat – i motsetning til Abid Raja som stort sett er minister for seg selv.

Men du er fortsatt ideologisk sett konservativ og en erkeblå Høyre-politiker. Fra det samme partiet som setter millioner foran mennesker. Som konsekvent kutter blant de som har minst. Som mener at du og jeg har ansvar for å løfte seg selv alene opp fra grøfta siden vi er så frie til å bestemme selv om vi skal være i grøfta eller ikke.

Og den ideologien er selvsagt en del av den tenketanken Civita som du leder.

Og det må også bli litt av svaret på hvorfor Civita sliter med å fenge trondhjemmeren:

Vi har det bra – vi er frie og har ansvar for oss selv sammen. Vi krangler med hverandre og hvert fjerde år får flere og flere lov til å være med å bestemme.

Det er få som stemmer konservativt i byen. Og de som stemmer konservativt i Trondheim, ville fort ha blitt tatt for å være sosialdemokrater i andre byer.

Vi løfter ikke hverandre opp for å klare å se over gjerdet - for det blir tungt for armene våre. I stedet bygger vi hverandre opp slik at alle kan se.

Så når du, Civitas leder, spør om hvorfor Trondheim ikke liker dere, så er det litt som om Dag Eilev Fagermo skulle sendt et åpent brev til Rosenborg og spurt hvorfor RBK ikke liker Vålerenga.

Men du og Civita er hjertelig velkommen til Trondheim, men da er det viktig at dere tar i betraktning at Trondheim er annerledes skrudd sammen med litt mer ordnede forhold i byggebransjen, bedre organisasjonsgrad i reiselivet, mindre finanselite og kortere avstand mellom leder og ansatt enn i Oslo der dere neppe driver med sodd engang.

Bare husk å invitere oss andre neste gang.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken