Gå til sidens hovedinnhold

Venstre er et miljøparti som er på lag med de unge og framtida

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagens barn og unge er opptatt av miljøspørsmål og de er bekymret for klimaet vårt. Den bekymringen deler Venstre. Derfor setter vi klima og miljøsaken øverst på vår prioriteringsliste. Vi ønsker å gjøre vårt for at de unge skal ha tro på framtida og da må vi få ned klimagassutslippene og ta vare på naturen. En hel generasjon uten framtidshåp kan vi rett og slett ikke risikere.

Venstre er et miljøparti som tar ansvar. Til tross for den alvorlige situasjonen for klimaet er vi fremtidsoptimister. For med Venstre i regjering har utviklingen endelig snudd og klimagassutslippene er på veg ned. Men det er langt fra nok. Det bekreftet FNs klimarapport som kom nylig. Fortsetter vi som før vil vi oppleve flere flommer, hetebølger og andre typer ekstremvær i framtida. Det bekymrer de unge som skal leve noen år lenger på jorda enn vi som er litt eldre.

De bekymrer seg også over hvordan mange voksne politikere fra flere partier møter disse utfordringene med bortforklaringer og ansvarsfraskrivelse. Alle andre land enn Norge er visst ansvarlige for å gjøre det som kreves for å dempe den globale oppvarmingen. Men hva skjer hvis alle tenker slik? Ingenting er svaret. Alle land som må gjøre sitt og internasjonalt samarbeid er avgjørende skal vi lykkes.

Meningsmålingene i valgkampen viser tydelig framgang for alle miljøpartiene, inkludert Venstre. Det setter vi selvfølgelig stor pris på og vi håper at valgresultatet gir oss et sterkt mandat til å fortsette kampen for klima og miljø på stortinget eller aller helst i regjering. Vi er nemlig et miljøparti som ønsker å ta ansvar fordi vi ser at vår politikk hjelper. Vi fikk hindret konsekvensutredning av oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja og vi ønsker nå stans i all videre oljeleting. Vi var partiet som fikk gjennomslag for elbilpolitikken som har vært en stor suksess. Den vil vi skal fortsette.

Vi kan ikke gi oss før elbil blir like vanlig på bygda som i byen. Da må elbilfordelene fortsette, og det må bygges flere ladestasjoner. Vi skal omstille samfunnet vårt i en grønnere retning og vi skal ha næringslivet med på laget. Det vil bidra til at det skapes nye jobber når oljealderen fases ut. Det er viktig for dagens unge som ønsker tilgang til jobber som ikke ødelegger klimaet og naturen vår.

For i tillegg til å ta klimautfordringene på alvor er naturen viktig for Venstre. Sårbar og verneverdig natur bygges nemlig ned i stadig større tempo gjennom veibygging, hyttebygging med mer. Den utviklingen ønsker Venstre å snu gjennom strengere grep i arealpolitikken. For oss er det for eksempel helt uaktuelt å bygge ned Leksdalen statsallmenning i Stjørdal med vindmøller. Vi må også ta vare på matjorda. Verneverdige områder skal få stå i fred slik at dyreliv, skog, myr og planter bevares for framtida. Det vil også være positivt for klimaet da skog og myr binder karbon så det ikke slipper ut i atmosfæren. Venstre ønsker å ta vare på villaksen og vi aksepterer at vi har rovdyr i norsk villmark.

Vi har ingen rett til å ta oss slik til rette at dagens natur og dyreliv forsvinner på grunn av menneskelig aktivitet. Vi skal være på lag med naturen og på lag med framtida. Da gir vi de unge framtidshåp. Vil du også være på lag med de unge og bidra til at de får trua på framtida? Da stemmer du Venstre i år!

Kommentarer til denne saken