Gå til sidens hovedinnhold

Venstres prøvekaniner

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2017 møtte jeg i departementet for å overvære presentasjonen av landbruksstatsråd Jon Dale om norsk pelsdyroppdrett. Det var en optimistisk statsråd som kunne fortelle at nå var framtida sikret for videre norsk produksjon av kvalitetsskinn. Næringa var grundig gjennnomgått, kvalitetssikret og med nye retningslinjer for drift. Og produksjonen var innenfor Dyrevelferdsloven og annet gjeldende lovverk. Pelsdyrfarmerne hadde all grunn til optimisme; mange satset millioner både på vedlikehold og nyinvesteringer.

Et år senere banker Venstre på regjeringens dør for å bli en del av denne, stikk i strid med de lovnader partiet ga før valget. Her blir det hestehandel på høyt nivå – eller skal vi heller kalle det lavt. Regjeringskameratene vedtar at pelsdyrnæringen skal tvangsavvikles. Venstres leder karakteriserte avviklingsvedtaket som en av de store seirene for partiet.

Nå i etterkant kommer det fram at partiet bare ville teste ut om de andre regjeringspartiene H og FrP ville godta Venstres krav om at pelsdyrnæringen skulle forbys i Norge. Det fortelles at dette ikke var noen stor og avgjørende sak for dem for å gå inn i en mørkeblå regjering. Lysten på regjeringsmakt overskygget det meste.

Vi leser fortsatt i avisene om denne «seieren». Prøvekaniner er til for å ofres: Frustrerte familier over hele landet som har satset millioner på næringa og som de nå må avvikle. Pelsfarmene blir stående tomme som et slående eksempel på hva politiske tilfeldige hestehandler fører til. Og enda verre for dem som rammes: Erstatningen til pelsdyrholdere er usikker både i omfang og på utbetalingstidspunkt. Så lenge dette er uavklart, har de som rammes ikke muligheter til å starte opp annen virksomhet. Mange familier kan ende opp som gjeldsslaver fordi de stolte på Erna og Siv som ville opprettholde pelsdyrnæringa.

Venstre vil avvikle monarkiet. Landsmøtet vedtok at partiet skal arbeide for norsk medlemskap i EU. Og fra før vet vi at partiet vil legalisere narkotikabruk. Virkelig godsaker for folk og land! Og akkurat nå: Venstrestatsråden og leder i Venstre fremmer nå forslag om å innføre fritt skolevalg. Nærskoleprinsippet blir skrotet. Det meste som finnes av ekspertise, organisasjoner i næringslivet, lærerorganisasjoner og mange andre har gått kraftig i mot en slik utvikling. Venstre kan bli partiet på vippen som bidrar til at det vedtas og innføres med tvang. At et miniparti som ved enkelte meningsmålinger berører 1-tallet, får legge viktige føringer for landets framtid. må være en demokratisk utfordring som det er verdt å tenke på.

Kjære velgere: Sørg for at dette sirkuset opphører ved kommende valg!

Kommentarer til denne saken