Gå til sidens hovedinnhold

Vi er ikke i uke 1 av 2021, vi er i uke 54 av 2020. Håper det blir bedre neste år.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er vi på nytt i gang med nedstenging av samfunnet, hjemmekontor, stengte skoler og tap av arbeidsplasser. Jeg går med munnbind på butikken, på bussen, spriter hender, vasker hender og venter i spenning på om jeg blir permittert på nytt, og jeg undres. Forundres.

Jeg er både bartender/servitør og musiker, så mine arbeidsplasser er naturlig rammet hardt av hva som skjer og har skjedd siden mars 2020. Ved mine arbeidsplasser har vi fulgt de tiltakene som har blitt pålagt oss til en hver tid.

Vi spriter, vi vasker, vi registrerer gjester, vi holder avstand, vi serverer, vi passer på at gjestene ikke mingler og så videre. Vi er også pålagt av skjenkeloven å påse at ingen gjester er overstadig beruset i våre lokaler.

Det er et stykke arbeid å utføre når man er på jobb og mange ting å huske, men dette er noe vi klarer utmerket godt. Jeg kan heller ikke huske å ha kommet inn på en annen restaurant eller bar og tenkt: «Oj, Her var det ikke mye smittevern».

Men så du polkøa på City Lade før jul? Bare så det er sagt er det ikke polkøa i seg selv som er problemet her, det er under hvilke omstendigheter alkoholen blir drukket.

Jeg har ikke noe problem med å se at alkohol og smittevern ikke er bestevenner, ikke i det hele tatt. Desto viktigere er det at den alkoholen som inntas skjer under trygge forhold. Og hvis alkoholen nå er et så stort problem, hvorfor stenger ikke polet og ølsalget i to uker nå?

Jeg har vært så heldig at jeg har fått spilt noen konserter i året som gikk. Ikke de to turneene og festivalsommeren som var planlagt, men et knippe konserter ble det heldigvis. Det var også en aktivitet som skulle slås hardt ned på med restriksjoner i året som gikk. Naturlig nok fordi der har du et større antall mennesker samlet i et lokale over lengre tid. Så da ble det begrensninger på hvor mange man kunne ha inn i lokalet.

Alle de konsertene vi gjorde, var for alt fra 40 til 200, avhengig av størrelsen på lokalet. Med arrangører som setter opp like mange på jobb som om det skulle vært fullsatt sal, ble smittevern tatt høyde for på alle punkter.

Så fikk jeg se parkeringsplassen på City Syd. Jeg undres. Forundres.

Det er også en annen ting jeg undrer og forundres over. Et nytt ord jeg ikke hadde hørt før og helst skulle vært foruten, men jeg skjønner heller ikke at dette ordet ikke har fått større plass i media, nemlig importsmitte. Tygg litt på den.

Her er millioner av nordmenn på «dugnad» og har frem til sommeren 2020 gjort en formidabel innsats, men en liten SMS skulle forandre dette. For her i landet hvor nå utallige nordmenn går uten jobb, her skal vi faen meg ha billig arbeidskraft. Hvor er regjeringa som enser å påta seg et snev av ansvar, for det vi vet bidro med store tall til bølge nummer to?

For ikke å snakke om den feigheten og kortsiktige tankegangen regjeringen viser ved å istedenfor pålegge serveringssteder å stenge, eller stenge hele samfunnet, grenser og så videre i to uker, velger å kun gi skjenkestopp. Dette fører til at regjeringa slipper å betale for de stedene som «frivillig» må stenge på grunn av alt for store inntektstap til å kunne holde åpent.

Ikke så dyrt akkurat nå, mye dyrere på sikt.

Hadde dette skjedd i for eksempel Frankrike, hadde jo de gule vestene båret statsministeren ut av bygningen. Man kan bare undres.

Vi er ikke i uke 1 av 2021. Vi er i uke 54 av 2020. Håper det blir bedre neste år.

(Red. anm.: Innleggsforfatteren og politisk redaktør i Nidaros Snorre Valen kjenner hverandre personlig og har spilt sammen, sist i 2017).

Kommentarer til denne saken