Gå til sidens hovedinnhold

Vi hadde beslutningstakere. Nå er det aller meste fjernet, og befinner seg i Oslo

Artikkelen er over 1 år gammel

Min oppfatning at kapital og «marked» avgjør og leder utviklingen dit det er mest lønnsomt for kapitalen, uansett hva politikerne måtte mene og vedta

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På 1980/90 tallet hadde vi fylkesvise forbrukerutvalg med kontorer plassert sentralt i fylkene. Kort vei for forbrukere som ønsket å henvende seg til forbrukerrådet.

Sentralisert til Oslo ble alt av forbrukerarbeid, jeg mener det er en filial i Trondheim og en i Sogn og Fjordane (vet at det heter Vestland). Lokal tilknytning til Forbrukerrådet har på det nærmeste opphørt, det er et organ som tar sentrale saker og saker fra Oslo (Viken) for det meste.

Om forbrukerarbeidet har blitt bedre har jeg sterk tvil om. Bankene hadde kontorer der det satt beslutningstakere, i de fleste byene i fylkene, bl.a. på Steinkjer fikk du svar fra den lokale banksjefen ved behov.

Nå får du knapt svar på noe som helst, det meste skal gå digitalt og lokalkunnskap i bankene er utradert. De fleste arbeidsplassene er borte, de som er igjen er sentralisert. Vi hadde beslutningstakere i Gartnerhallen, Felleskjøpet og Gilde/Nortura og Tine. Nå er det aller meste av beslutningsmakt fjernet fra fylket, befinner seg i Oslo.

Norske Skog på Skogn «måtte» flytte kontoradresse fra Levanger til Lysaker, der den fortsatt befinner seg. Verdiskaping på Skogn regnskapsføres og skattlegges i Bærum. Logisk??? Og det lokale eierskapet til Norske Skog har opphørt.

Ved å fjerne oppgaver fra lokalmiljøene, flytte beslutningstakerne vekk til sentrale strøk tar vi bort verdiskaping og lokal tilhørighet/eierforhold til bedrifter og offentlig forvaltning.

Dette har skjedd gradvis over flere tiår, uansett farge på regjering og storting. Muligens har denne nedbyggingen av lokalt eierskap, tilhørighet, arbeidsplasser og verdiskaping skjedd raskere under noen regjeringer, men det blir, etter min mening flisespikkeri å snakke om.

Min oppfatning at kapital og «marked» avgjør og leder utviklingen dit det er mest lønnsomt for kapitalen, uansett hva politikerne måtte mene og vedta. Denne holdninger betyr økte utfordringer for lokalmiljøene og kommunene.

Vi stunder mot et nytt stortingsvalg i 2021. «Det viktigste noensinne» hevdes fra flere hold. Sikkert er det, etter min oppfatning at tapping av ressurser fra distriktene må opphøre skal vi sikre bosetting i distriktene våre.

Kommentarer til denne saken