Gå til sidens hovedinnhold

Vi har et problem, men vi unge er ikke redde for å ytre oss!

Jeg kjenner meg mye igjen i det Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen skriver.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mange unge som er redde for å gå ut med sin mening. De er redde for å dumme seg ut eller at meningene deres skal bli latterliggjort av venner og kjente. Eller, det som verre er, at den blir latterliggjort på sosiale medier. Det skal mye til å stå mot det vennekretsen din mener og enda mer å ytre det høyt.

Jeg har derimot sett mange eksempler som motbeviser teorien om at dagens unge ikke tør. Bare her i Trøndelag Unge Høyre går debatten knakende godt. Vi debatterer internt om alt mulig. Nå nylig var det debatten om eksamen som dannet ganske steile fronter her på internett. Jeg er stolt av og glad for at vi har en stor takhøyde for alt av meninger i Trøndelag Unge Høyre. Et trygt og godt fora - uten det så hadde jeg neppe vært medlem den dag idag.

Les også

Mange unge i Midt-Norge sier noe annet enn det de mener

Og akkurat når det kommer til takhøyde i den offentlige debatten, så tror jeg dét har mye å si for at vi unge skal både tørre, men ikke minst orke, å ytre oss. Vi har hatt flere medlemmer som har sittet på kontoret nervøse og spente for å se sin første sak på trykk i avisen. Det er en stor ting, det å ta sitt første store hopp inn i den offentlige debatten.

Men det som burde vært et stolt øyeblikk ender opp ofte opp med en e-post og Facebook-vegg full av kritikk. Ofte går meningsmotstandere for personangrep snarere enn å kritisere sak, som gjør at flere av våre unge kvier seg for å hive seg ut i debatten.

Det er vanskelig å ytre seg fritt uten å blottlegge seg helt i 2021. For unge som viser seg frem for første gang er det tøft. Det er et problem som vi må gjøre noe med. Samfunnet har godt av at flest mulig skal tørre å ytre sin mening. Jeg har godt av å bli utfordret på mine påstander. Vi trenger et debattklima som skaper grunnlag for gode debatter og som flere av oss unge tør å ta del i.

Vi har hatt medlemmer som kommer til oss uten noen tidligere politisk erfaring, men med tydelige meninger om hvordan både Trøndelag, Norge og verden burde se ut! De er riktignok i et fåtall men et bevis i seg selv at flere ungdommer i dag ikke er redde for å mene det de gjør.

Når vi er i skoledebatter eller står på stand er det mange som kommer bort. Masser av elever, med spørsmål, meninger og krav om hva som bør gjøres videre. Det gjelder bare å høre etter, vi unge er der og vil gjerne bli hørt.

Det jeg ønsker er at flere er som dem, de som tør å stå frem, de som tør å kritisere, de som tør å ta til orde mot noe de mener er galt. Og det jeg ønsker meg mest av alt er at de blir tatt imot på en god og verdig måte, uten harselering og hersketeknikk. Alle er lei av å høre «søte lille deg, du vet ikke bedre du».

Kommentarer til denne saken