Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan ikke la 100 000 unger vokse opp i fattigdom mens vi bekjemper klimakrisen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klimakrisen er den største trusselen mot vår felles framtid. Men denne kan vi løse, samtidig som vi løfter barn ut av fattigdom.

Å løse klimakrisen handler i stor grad om å gi våre barn like store muligheter til et godt liv som vi sjøl har hatt. Men vi kan ikke ta fra dem barndommen på veien. Vi kan ikke akseptere at over 100.000 unger skal fortsette å vokse opp i fattigdom i påvente av at vi har løst klimakrisen. De ungene som vokser opp i fattigdom nå fortjener vår oppmerksomhet nå.

Dette var grunnen til at jeg etter 30 år i miljøbevegelsen valgte å stille til valg for SV. Partiet som tar de virkelig store krisene i vårt samfunn på alvor; som vil sørge for at vi løser miljøkrisa og samtidig gjør alt vi kan for å avskaffe barnefattigdommen.

Etter at klimapanelet la fram sin rapport har klimakrisen endelig blitt en sentral del av valgkampen. Nå må vi vise hvordan klimakrisen skal bekjempes. Det eneste jeg frykter mer enn miljøproblemene, er at apatien og håpløsheten skal ta overhånd.

Men heldigvis er klimakrisen et menneskeskapt problem. Et problem vi kan gjøre noe med. SV har lagt fram en plan som viser hvordan vi skal kutte utslippene med 70 prosent, og hvordan vi skal skape arbeidsplasser gjennom miljøpolitikken.

I Trøndelag har vi store muligheter til å lede an i klimakampen. Vi har utvikla de første båtene uten utslipp, her planlegges de første flyene uten utslipp, her kan vi bygge vindkraft til havs, her produseres det silisium for solcelleindustrien og her har vi Europas største biogassanlegg. Min påstand er at Trøndelag har alt å tjene på en tøff klimapolitikk, og mye å tape dersom vi fortsetter som nå, hvor vi låser oss fast til oljeselskapene.

Heldigvis er det ingen motsetning mellom det å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og sikre at barn slipper å vokse opp i fattigdom. Å vokse opp i fattigdom merker deg for livet. Å havne på utsiden allerede fra du er barn gir deg langt færre muligheter enn dine jevnaldrende.

Alle fortjener et godt liv, både framtidige generasjoner og de som vokser opp i dag.

Kommentarer til denne saken