Gå til sidens hovedinnhold

Vi må kutte utslippene, ikke utviklingen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For å berge klimaet holder det ikke med fine ord og ambisjoner. Politikere må også levere resultater. Det gjør Høyre, ikke Arbeiderpartiet.

En samlet venstreside strør om seg med påstander om at klimapolitikken til regjeringen har feilet. Trondheim AUF fulgte nylig strømmen her i Trønderdebatt. Opposisjonen mener ambisjonsnivået er for lavt, men det er ikke ambisjoner som redder oss fra klimaendringene. Det er faktiske løsninger og gjennomføringen av politikk som stanser klimaendringer.

Utslippene i Norge går ned! Erna Solberg ligger an til å bli den første statsministeren i Norge som faktisk når et klimamål. Nedgangen i klimagassutslipp er nesten dobbelt så stor nå som under den forrige regjeringen. Det alene burde få AUF til å sjekke sin egen bod før de skriker. Klimapolitikken på borgerlig side har med andre ord fungert. Vi har stilt klimakrav, satset på ny teknologi (67mrd til klimateknologifondet alene!) og gjort det mer lønnsomt å velge miljøvennlig.

Les også

Nå trenger vi å satse!

Fredag forrige uke lanserte regjeringen klimaplanen for 2021-2030. Planen er et historisk taktskifte i norsk klimapolitikk. Den sier ikke bare noe om hvilke mål vi skal nå, men også hvordan vi skal nå målene. Der venstresiden først og fremst virker opptatt av forbud, påbud og økte skatter – legger planen opp til at vi skal kutte i utslippene, uten å kutte i utviklingen. Vi sikrer både en klimapolitikk som er bærekraftig og utviklingen i samfunnet.

Men vi starter ikke med blanke ark. Regjeringen har allerede økt prisene på klimakvoter slik at det blir dyrere for bedrifter å slippe ut klimagasser. Bilavgifter er økt for at det skal bli mer attraktivt å velge nullutslippskjøretøy og gjennom Klimasats støttes det opp under klimaprosjekter på lokalt nivå både i kommuner og fylker. Lista er lang, men det viser at Høyres klimapolitikk faktisk fungerer. Og dette er viktig; klimaet er i en for sår posisjon til at politikken ikke kan fungere. Dette skjønner Høyre.

Venstresiden snakker mye om klimapolitikk, men det velgerne må huske i 2021 er at de aldri har levert. Politikken innebærer isteden store økninger i skatter og manglende utvikling. De glemmer at vi ikke bare skal stanse klimaendringene. Vi skal også ha noe å leve av etterpå.

Kommentarer til denne saken