Gå til sidens hovedinnhold

Vi må skape mere og drømme mindre

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan ikke bare være mot alt som gir jobber i dag, og erstatte det med kun luftige målsettinger. Skal vi leve av bare drømmer og uforløste potensialer?

Skal vi ha et velferdssamfunn og et samfunn å leve i, må vi ha noe å leve av. Jeg ser at venstresiden bare diskuterer den ene siden av spørsmålet; hvordan vi skal forbruke, lite om hva vi skal leve av.

Hvor lenge varer rikdommen og oljefondet når vi ikke skal gjøre noe av det som gjør Norge rikere? Kortere enn du tror. Vi må jobbe samme med næringslivet og fortsette å heie på jobbskaperne i samfunnet. Vi kan ikke la en virkelighetsfjern politikkere snakke ned jobbskaperne i dette landet, vi må snakke dem som bygger landet opp og legge forholdene til rette for det.

Da kan vi ikke ha politikere som sier: Vår største og viktigste næring olje og gass - kast den, den er for skitten. Reiselivsindustrien turistene er for mange og turistskipene slipper ut for mye – kast den. Fornybar energi, vindmøller er stygge og ødelegger naturen - kast den. Trålere, nei trålere tar for mye fisk om gangen - kast den. Nei til havbruk selv om laksen er den mest miljøvennlige og klimavennlige måten å produsere mat på, så tjener de så mye penger og det er jo verre enn noe annet – kast den. Skal vi leve av landbruket? Nei, det er umoralsk å drepe dyr.

Klimatrusselen tar vi på største alvor. Norge som nasjon må være villig til å gjøre store omstillinger. Vi må skape nye og grønne arbeidsplasser i nye sektorer og en industri som er fornybar. Norsk industri skal være med på den utviklingen. Da kan vi ikke bygge ned næringer som utvikler ny teknologi, som selv er omstillingsdyktig og som er villig til å ta et klimaansvar.

Ja, vi må omstille oss.Vi må faktisk klare noe mye vanskeligere enn å bare kutte klimautslipp. Vi må klare det samtidig som vi berger velferden. Da må våre industrielle sektorer faktisk også tas vare på.

Vi må finne bærekraftige måter å gjøre alt på. Vi er på vei, og det gjøres fantastiske ting i norsk industri. Men det nytter ikke å gå rundt å peke på næringer vi ikke vil ha. Vi trenger alle gode ideer. Vi trenger olje og gass, bergverk, industri, reiseliv, havbruk, fiskeri og energi.

Bit for bit skal vi bli klimanøytrale, men det skjer ikke i store symbolhandlinger. Det skjer dag for dag hos norsk industri og norske ingeniører.

I mellomtiden må vi ha noe å leve av. Og selv om det føles litt vondt av og til, vi må tjene penger for å ha skoler, barnehager, sykehus, hus, hjem og mat på bordet.

Vi må lære av Vestlandet, de vet bedre enn noen andre at industri er viktig. De har en ekstra grunn til å slå selv på brystet, og det er takket være de at Norge er blitt et av verdens beste velferdssamfunn. Med vannkraft, fisk, olje og gass har de ut utnyttet ressursene våre til å skape verdensledende industri.

Kommentarer til denne saken