I 1963 sa Martin Luther King jr. «I have a dream». Drømmen han hadde om en verden uten rasisme, er fortsatt bare en drøm. Heldigvis kan det virke som det er endringer på gang.

Over hele verden demonstreres det for å få en slutt på rasismen. Selv om det er snart 57 år siden Kings velkjente tale, er det enda mye jobb som gjenstår. Å behandle folk forskjellig kun basert på hudfarge eller etnisitet, er rett og slett kvalmende.

Det er ikke bare i USA mørkhudede blir behandlet annerledes, det skjer også her i Norge. Ikke i like stor grad, ikke på samme måte, men å si at det ikke skjer her, er å stikke hodet i sanden.

Historiene om mørkhudede som blir spyttet etter, får stygge blikk, som blir overvåket litt ekstra i butikken, er dessverre ikke få. Det er trist å se hvor kort vi faktisk har kommet i likebehandling og likestilling. Det er ikke holdbart at vi, i 2020, fremdeles har rasistiske holdninger i verden. Man skulle tro vi hadde lært mer av historien enn som så.

Selv om myndighetene, institusjonene og bedriftene har en viktig rolle i kampen mot rasisme, er det ikke der den viktigste jobben blir gjort. Den er det vi som enkeltindivider som gjør.

Jeg er ei hvit, norsk, priviligert jente. Jeg kan aldri helt forstå hvordan rasisme påvirker de som blir utsatt for det. Det jeg derimot kan gjøre, er å lese og lære om hvordan jeg kan bidra til en anti-rasistisk verden. Det skal jeg også gjøre - og det anbefaler jeg deg å gjøre også. Selv om vi ikke kan forstå, kan vi bidra.

Det er ikke nok å ikke være rasistisk. Vi må være anti-rasistisk. Snakk med de rundt deg. Si fra når noen er rasistisk (det gjelder forsåvidt uansett når noen sier/gjør noe slemt mot noen andre). Ta opp kampen i din egen omgangskrets. Om du ikke sier ifra når du ser urett blir begått, er du akkurat like ille selv.

Ikke minst er det viktig å gå inn i seg selv. Jobbe imot sine fordommer. De aller fleste har noen, om de vil det eller ikke. Vi må tørre å være ærlige med oss selv, tørre å innrømme at vi har noen fordommer for å kunne starte jobben med å fjerne dem.

Kings drøm om en rasismefri verden kan bli en virkelighet. Sammen kan vi klare det. Om vi skal klare det, må vi alle være anti-rasistisk. Arnulf Øverlands ord i 1936, er like relevante den dag i dag: «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».