Gå til sidens hovedinnhold

Vi satser, også i ruskvær

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I lys av debatten rundt nærskoleprinsippet, har et av våre viktigste standpunkter vært like enkelt som det har vært avgjørende: Arbeiderpartiet mener at alle skal være garantert en pult på sin nærskole når de går ut av grunnskolen. Vi mener at alle, uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra, har rett på et liv som ikke bare skal leves, men som skal leves på en verdig og god måte. For å oppnå dette er det viktig at man ikke sier seg fornøyd med at det står en pult på VGS’en; det må og stå ei åpen dør inn i arbeidslivet på slutten av skolegangen. Det er flere tusen elever i Trøndelag som en dag vil tre inn i arbeidsmarkedet og være med på å gjenreise samfunnet etter pandemien; disse må vi passe på får muligheten til å delta på denne store gjenreisningen.

Først og fremst er det viktig å sikre næringer som er spesielt utsatt for pandemien: Restaurant og reiseliv prioriteres her. Når 2021 kommer med sine pandemifrie måneder er det viktig at det fortsatt går ann å ta seg en fersk skolebolle, et deilig fat sodd, og en rykende varm pizza. Like viktig er det at hotellene våre ikke går tom for fagfolk som gjør det mulig å oppleve det vakre Trøndelag.

Så handler det om å korte ned på Norges mest unødvendige kø; de mange som står og venter på lærlingplass og som har fullført sin del av VGS. Her kjører vi på med 5,4 (!) millioner kroner i lærlingtilskudd. Det skal ikke være slik at det sitter en engasjert håndverker i Trøndelag, om det er Holtålen eller Namdalen, som ikke har mulighet til å ta inn lærlinger fordi økonomien er en hårsbredd for smal. Dette er et tiltak som ikke bare vil styrke drømmen om by og land som går hand i hand gjennom pandemi og uår, men som vil ruste Trøndelag for verre vær om det en dag skulle komme.

Det må nevnes at jeg ikke sitter på fylkestinget, men når jeg ser det siste av de tre tiltakene blir jeg veldig stolt over de som gjør det. For, det kan friste å kun satse på det sikreste når utfordringene melder seg. Det kan virke fristende å lukke øynene når de som trenger et alternativt yrkesfaglig løp spør etter en hjelpende hånd. I Trøndelag er vi bedre enn det; Arbeiderpartiet rekker ut sin hånd og satser solide 5 millioner kroner på de som brenner for faget sitt, men som trenger andre midler for å komme seg til fagbrevet.

Høyre sier vi skal tilbake til hverdagen; tilbake til det normale. Det normale, hvor bare rundt 80% av trønderske ungdommer får lærlingplass..Selv om de gikk ti år med grunnskole og alle obligatoriske år på videregående, fikk altså rundt 20% ikke lærlingplass. Det er selvsagt uakseptabelt; og spesielt makabert blir det når man husker at regjeringa for bare noen uker siden raslet med sablene. De ville nemlig, og vil antageligvis enda, tvinge karakterbasert opptak på et skolesystem som den dag i dag ikke makter å alle de mulighetene de burde få.

Vi sier selvsagt nei til karakterbasert opptak og vi sier like selvsagt ja til å satse på lærlingene. For, det kommer et år etter dette; ikke like preget av COVID. Det året, som alle år etter, skal vi satse på å bygge videre på drømmelaget Trøndelag.

Kommentarer til denne saken