Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal fortsette å slå ned viruset – og vi skal skape nye jobber 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I snart ett år har Norge vært i en helt ekstraordinær situasjon. Arbeidsplasser, skoler og de fleste steder hvor vi liker å samles har vært stengt enten sammenhengende eller i perioder siden mars i fjor. Mange har blitt smittet, og dessverre har over 500 nordmenn mistet livet som følge av koronaviruset.

Det finnes ingen land som ikke er påvirket av pandemien. Særlig rammet er Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Samtidig som du leser dette har USA passert 400.000 døde av viruset. I Brasil har helsesystemet i store deler av landet kollapset totalt og flere sykehus i landet er tomme for oksygen. I vårt nærmeste naboland Sverige har dødstallene passert 10.000, og de fortsetter å stige. Det er usigelig trist.

Sammenlignet med andre land i Europa og verden for øvrig har Norge klart seg bra gjennom pandemien. Til nå. Vårt fremste mål er og har hele tiden vært å unngå kollaps i helsevesenet og skyhøye dødstall her hjemme. Norge har blant de laveste smittetallene. Vi har også noen av verdens laveste dødstall, enten man måler i antall eller per innbygger. Det er bra, og kontrasten mellom Norge og andre land viser viktigheten av smitteverntiltakene, men også viktigheten av at folk i hele landet faktisk har fulgt råd og anbefalinger.

Tillitssamfunnet Norge har vist seg fra sin beste side, og vi har fått bekreftet at tilliten vi har her i landet ikke bare er lønnsom: Den er livsviktig.

Også økonomisk klarer Norge seg samtidig godt i pandemien sammenliknet med andre land. Arbeidsledigheten er fremdeles relativt lav, og lavere enn land det er naturlig for oss å sammenlikne oss med. Trøndelag er så langt i mindre grad rammet av de negative økonomiske konsekvensene av pandemien enn hva tilfellet er i andre landsdeler, selv om det er enkeltbransjer som sliter mer enn andre. Det et er likevel en fattig trøst for de altfor mange menneskene som er permittert eller har mistet jobbene sine på grunn av pandemien. Vi kan ikke annet enn å forsikre at det vil bli bedre igjen. Utrullingen av vaksinene er et lys i enden av tunellen, som betyr at vi kan begynne å se fremover.

For Høyre og regjeringen har det gjennom pandemien vært viktig at vi begrenser skadene av viruset, både de menneskelige og de økonomiske, så mye som mulig. Det betyr smitteverntiltak som har vært krevende for mange i lang tid nå.

Vi er mange som savner å samle venner og familie. Vi savner særlig kontakten på tvers av generasjonene. Vi savner kollegaene våre og den daglige lunsjpraten. Vi savner å ta en middag ute, ferier, reiser, konserter, teater og filmopplevelser. Vi savner å se barna våre spille fotballkamper eller gå skirenn. Altfor mange savner å i det hele tatt ha en jobb å gå til og tryggheten en jobb gir.

Målet vårt er at samfunnet skal kunne åpnes så raskt som mulig, men den åpningen må skje gradvis og kontrollert. Åpner vi for fort og for tidlig risikerer vi at smitten blomstrer opp igjen og at samfunnet må stenges ned nok en gang, med de konsekvensene det får.

For Høyre blir den viktigste jobben fremover å bidra til å skape flere jobber. I hele landet må vi erstatte de vi mistet under pandemien. Samtidig hadde Norge utfordringer også før pandemien som ikke er borte. Det er for mange som kan og vil jobbe som står uten en jobb, og arbeidsmarkedet endrer seg raskt. Vi heier skikkelig på oljen, men den vil ikke i fremtiden være en like sterk motor i norsk økonomi som den har vært, og digitalisering og automatisering skaper både utfordringer og muligheter.

Høyres løsning er klar: Vi vil ha mer av det som virker. Det betyr et konkurransedyktig skattenivå for bedriftene, slik at det lønner seg for bedrifter å ansette folk og for grundere å investere i jobber. Vi vil ha enklere regelverk, enklere søknadsprosesser og færre reguleringer. Høyre vil også verne om EØS-avtalen, som flertallet på venstresiden nå vil melde Norge ut av. Vi trenger ikke et norsk Brexit-kaos på toppen av de utfordringene vi har fra før.

Vi vil gi fantastiske næringer som havbruk og grønn, fornybar energiproduksjon muligheten til å vokse enda mer, og vi må fortsette å bygge både vei og digital infrastruktur i hele landet for å gjøre livet lettere både for folk og bedrifter.

Det kommer en normal hverdag igjen. Vi nærmer oss. Sammen skal vi skape mer, og inkludere flere.

Kommentarer til denne saken