Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal kutte utslippene, ikke utviklingen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må tenke smartere når vi skal kutte klimagassutslippene. Vi kan ikke bare redusere produksjonen av varer her til lands, uten at det får store konsekvenser for økonomien. Så hva skal vi gjøre?

I forrige uke kom regjeringen med sin strategi for å utvikle den sirkulære økonomien i Norge. Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på de økonomiske virkemidlene som kan brukes for å få en mer sirkulær økonomi.

Sirkulær økonomi går ut på at man gjenbruker materialer. Si at vi har en bil. En bil består av mange deler som krever ulike materialer. Gjennom en styrket sirkulær økonomi, vil man kunne gjenvinne en større andel av bilene som leveres inn til skroting, slik at det ikke er behov for å utvinne helt nye materialer til hver ny bil som produseres.

Målet vårt bør være at vi skal kutte utslippene, ikke utviklingen. Ved å gjøre norsk økonomi mer sirkulær, vil norsk næringsliv kunne slippe å utvinne like mye nye materialer til nye produkter som næringslivet må i dag. Senkes behovet for utvinning av nye materialer til fordel for gjenbruk, vil man kunne senke utslippene fra produksjonen av varene. Samtidig får man gjenbrukt gamle, utdaterte produkter.

Noen materialer tåler bedre å bli gjenvunnet enn andre. Derfor kan det trengs nye måter å produsere noen varer på, med nye materialer, slik at de består av materialer som tåler gjenvinning bedre.

Vi må tenke smartere. Vi skal kutte utslippene, men vi trenger ikke nødvendigvis å kutte utviklingen. En god sirkulær økonomi er et godt og viktig steg på veien mot klimamålene.

Kommentarer til denne saken