Vi skal være her for deg. Det er slik vi skal komme tilbake.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik

Fylkesordfører Tore O. Sandvik Foto:

Av

Vi skal lose Trøndelag og trønderne gjennom krisen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Trøndelag er større enn Danmark i areal og 500 000 innbyggere. Vi har kyst, innland, daler, byer og fjell.

Og vi er ufattelig rike på gode råvarer. Olje og gass i Norskehavet. Fisk langs kysten og svært gode forhold for oppdrett av laks.

Vi har grøderik matjord, store skoger og flott natur.

Vi har kunnskapsbyen og teknologihovedstaden Trondheim med SINTEF og NTNU. Vi har Nord Universitet og vi har videregående skoler rundt omkring i hele fylket, og vi har gode fagskoler. Vi har greid å ha bosetting over hele fylket, og vi har det som ambisjon også framover. For råvarene vi lever av, trenger at det bor folk nært dem, som kan høste dem.

Vi lever av jord-, skog- og havbruk. Topp internasjonal industri som samspiller med kunnskapsmiljøene. Vi har gode sykehus og omsorgsinstitusjoner med fabelaktige ansatte. En framoverlent bygge- og anleggsnæring og fremragende miljøer som produserer ulike typer tjenester innen alt fra finans til underholdning.

Vi lever av reiseliv. Og av mat. Den trønderske maten, høstet av dyktige produsenter, videreforedlet av næringsmiddelindustrien og servert av kreative kokker.

Og tenk hva vi gjorde rett før samfunnet stengte ned; Vi feiret det internasjonale gjennombruddet for den trønderske maten. Råvarene. Bøndene og fiskerne som høster den. Trondheim var Home of Nordic Flavours. Midtpunkt for internasjonal matoppmerksomhet.

Det virker som en evighet siden, men vi avsluttet februar med Michelin-utdelingen i Trondheim. Norden har verdens beste restauranter og blant de fremste kokkene i verden. Nesten samtlige var i Trondheim i slutten av februar. Her fikk de møte kollegaer og ikke minst – trønderske råvarer, produsert av trøndere. Vi var så stolte!

Credo, Fagn og Speilsalen fikk hver sin stjerne. Bookinger fra hele verden strømmet inn. Både for å bo på Brittania, spise på topprestauranter, men også for å besøke Trøndelag. Oppleve Trøndelag.

Før krisa mangla vi arbeidskraft. Nå har vi høyere ledighet enn siden krigen.

Vi stod på terskelen til en kraftfull satsing på det grønne skiftet. Det rødgrønne flertallet i Trøndelag har ambisjoner om å gjøre Trøndelag klimanøytralt innen 2030. Vi skal kutte CO2-utslipp gjennom tøffe klimakrav i de offentlige innkjøpene, slik vi har gjort bussene i Trondheim klimanøytrale, fått elektriske ferger og er iferd med å utvikle utslippsfrie hurtigbåter. Samtidig skal vi stimulere til økt fangst av CO2 ved å satse på skogen, biokull og taredyrking. Vi skal gjøre Trøndelag klimanøytralt innen 2030 ved å opprettholde bosetting og vi skal tjene penger på det!

Før krisa blomstret kulturlivet vårt. Næringslivet tjente penger. Vi hadde store planer.

Vi skal tilbake dit. Men vi må gjøre det sammen. I 2022 har Trøndelag fått tittelen Europeisk Gastronomisk region. Da blir vi vertskap for Europa. Dit skal vi, og reisen begynner nå.

Da krisen var et faktum etablerte vi umiddelbart det vi kaller et utvidet partssamarbeid. LO og NHO. Kommunene. NAV. Innovasjon Norge, Næringsalliansen og bankene. Og etter hvert utdanningsinstitusjonene.

Her har vi holdt oss orientert om utviklingen og utfordringen innen de ulike sektorene. Hvordan ledigheten har utviklet seg og hvilke muligheter vi har for å bistå ulike bedrifter med tiltak som treffer og kan hjelpe dem gjennom krisen. Gjennom koordinering med de 10 andre fylkene har vi holdt ukentlig møter med regjering og sentrale politikere for å sikre at de nasjonale tiltakene treffer.

Fylkeskommunen har satt i verk tiltak for flere milliarder kroner for å holde hjulene i gang, gjennom å forsere ulike byggeprosjekt, men også ved opprettholde andre. Vi har også gitt beskjed til regjeringen om at vi har kapasitet til å utrette mer, gjennom de statlige tiltakspakkene. Både for å stimulere til det grønne skiftet gjennom å skape nye jobber, bruke ny teknologi og ta i bruk nye løsninger – men også for å bygge ut ny infrastruktur. Som for eksempel fylkesveger eller bedre bredbånd til alle. Og ikke minst ved å gi ny kompetanse til arbeidstakere som har mistet jobben, er permitterte eller som trenger nytt påfyll. Her samarbeider vi tett med regjeringen og har allerede bevilget mange millioner til bedriftsintern opplæring (BIO) for mange arbeidstakere i de mest rammede bransjene og økt satsingen på å få lærlinger tilbake i jobb.

Vi har nå drevet hjemmeskole til alle kriker og kroker av Trøndelag, så vi vet godt hvor det er behov for bedre nett, men vi har også lært at dette er en metode for læring som vi kan utvikle videre. Ikke minst for å sikre voksne ny kompetanse.

Nå kommer mange til å måtte bytte jobb. Noen jobber forsvinner – andre behov oppstår.

Vi må passe på at vi får med oss alle. De som trenger nytt påfyll av kompetanse. Enten for å bli bedre i den jobben du er i. For å komme deg ut av jobben du har, eller for å komme deg inn i en annen jobb. Terskelen for å få ny kompetanse må senkes. Du må kunne bo hjemme og ta påfyll på fritida eller gjennom programmer når du er ledig eller permittert.

Gjennom offensive satsinger, bygging av ny kompetanse og ved å bidra til aktivitet i flere bransjer - skal vi lose Trøndelag og trønderne gjennom krisen.

Vi skal være her for deg. Det er slik vi skal komme tilbake.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken