Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal være stolte av de trønderske bryggeritradisjoner

Alle vinmonopol i Trøndelag bør ha produkter fra Austmann, Hogna Brygg, Reins Kloster og andre lokale produsenter i sine hyller.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk mat- og drikkekultur er dessverre undervurdert og lite kjent i befolkningen. Hovedgrunnen er at norske drikkevareprodusenter ikke får lov å informere om egne produkter og ikke har adgang til å kontakte Vinmonopolet direkte for å sikre seg hylleplass på deres utsalgssteder.

Trøndelag og Trondheim er heldige som har bryggeriene Austmann, Hogna Brygg og Reins Kloster, som alle nylig gikk til topps i en internasjonalt anerkjent konkurranse i London. Det får de ikke lov å opplyse om.

I Norge finner kundene i for liten grad kortreiste, lokale eller norske produkter i hyllene på Vinmonopolet, til tross for at vi her til lands har en rekke prisbelønte bryggerier- og destillerier. Nå tar Fremskrittspartiet til orde for å at Vinmonopol i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer. Alle vinmonopol i Trøndelag bør ha produkter fra Austmann, Hogna Brygg, Reins Kloster og andre lokale produsenter i sine hyller.

Det er mye godt håndverk og tradisjonsrike produksjonsbedrifter å være stolte over i og utenfor Trondheim. Nå må politikken følge opp og sørge for at Vinmonopolet sørger for at de lokale bedriftene får den annerkjennelsen og salgsmulighetene de fortjener.

Frps forslag om at lokalbedriftene skal kunne merke flaskene sine med internasjonale priser, og at lokale vinmonopol skal få en plikt til å promotere norsk bryggehåndverk skal avgjøres i Stortinget 2. februar. Jeg regner med at både Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil hjelpe kortreiste, norske kvalitetsprodukter og skape flere arbeidsplasser utenfor Oslo gjennom å stemme for Frps forslag.

Kommentarer til denne saken