Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger en havarikommisjon for norsk griseindustri.

Å dytte alt ansvaret over på den norske grisebonden blir feil. Det er samfunnets mantra etter stadig mer effektivitet - og stadig billigere pølser, kjøttdeig, juleribbe - som har ført oss inn i et uføre.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ønsker å være tydelig på at matproduksjon er et samfunnsoppdrag som bøndene utfører på oppdrag fra oss alle. Det er samfunnets jag etter rimelig kjøtt som er hovedårsaken til at dyrevelferden blir avglemt, bortprioritert eller ikke mulig å ivareta. Når «alle» - også jeg - ser på prislappen på grisekjøtt, når vi skal grille mat, eller kjøpe inn juleribba, så har jeg og du - glemt fullstendig at bak dette «produktet» så er det en historie om en gris i et grisefjøs.

Vi har som forbrukere glemt det, og politikerne har også glemt det. Å dytte alt ansvaret over på den norske grisebonden blir feil. Det er samfunnets mantra etter stadig mer effektivitet - og stadig billigere pølser, kjøttdeig, juleribbe - som har ført oss inn i et uføre, hvor det er særdeles krevende å kunne innfri på absolutt alle punkter som er viktig for dyrevelferden.

Vi trenger en havarikommisjon for norsk griseindustri. Vi trenger ingen moralske pekefingre. Politikerne og bransjeaktører må sette seg ned, og tegne opp en helt ny plan, som ivaretar god dyrevelferd for grisen. Og da vil jeg og du - måtte betale mer for kjøttdeig, pølser og juleribba.

Vi kan ikke som forbrukere kreve stadig billigere kjøtt - og tro at dette ikke har en høy pris, for dyrene - og for de bøndene som jobber iherdig for å levere det som markedet forlanger.

Vi har alle et ansvar her. Da mener jeg oss alle. Grisen fortjener et verdig liv, et liv hvor grisen kan leve ut sine naturlige instinkter i større grad, et liv hvor grisen kan ha en renslig hverdag, en hverdag hvor grisen har mulighet til å se dagslys, og et liv hvor grisen skal slippe å lide unødig - fordi du og jeg - krever juleribbe til 50 kroner kiloen.

Det er det som er hovedårsaken. Mantraer om billig kjøtt har en bakside - som du og jeg - ikke lengre kan se bort ifra. Alle dyr har en egenverdi, på samme måte som vi alle mennesker har menneskeverd.

Neste jul blir det ikke billig juleribbe her i familien. Fordi jeg og du ikke kan ikke glemme hva det faktisk betyr for grisens liv.

Innlegget er opprinnelig publisert på Facebook og gjengis med tillatelse. -red.

Kommentarer til denne saken