Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger en kriseplan, ikke flere pakker

Regjeringen nøler seg fram fra måned til måned og varsler stadig nye pakker som de fleste etterhvert har mistet oversikten over.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange bedrifter og enkeltpersoner kjenner virkningene av Korona-nedstengningen på kroppen. Det er tøft å være i utelivsbransjen i Oslo, i kultur- og arrangementsektoren i Trondheim og å være arbeidstaker blant annen innen luftfart.

Mange tiltak er iverksatt, men de er kortsiktige, de er uoversiktlige og de gir mange rare utslag for de som strever mest.

Det trengs en kriseplan nå, ikke stadig nye krisepakker. Regjeringen nøler seg fram fra måned til måned og varsler stadig nye pakker som de fleste etterhvert har mistet oversikten over. Mange av ordningene utløper 1 mars. Nå er det varslet at vi skal vente til i februar før neste «krisepakke» kommer, den niende i rekken. Hvorfor ikke lage mer langsiktighet i ordningene? Vi vet at denne situasjonen kommer til å være med oss i hele 2021. Allerede nå bør permitteringsreglene forlenges til sommeren og kompensasjonsordningene utvides og forlenges. Det er nødvendig for å hindre oppsigelser og at bedrifter går over ende.

Særlig for utelivsbransjen, kultursektoren og reiseliv gir de ordningene vi allerede har, noen rare utslag. Er du nyoppstartet eller startet du virksomhet i andre halvdel av 2019 er det lite hjelp å få. Eier kommunen virksomheten din prøver regjeringen å skyve ansvaret over på kommunene selv. Er du et A/L og ikke et A/S dekkes ikke tapene selv om du på tross av ulike organisering utøver akkurat samme virksomhet. Dersom du ikke er hundre prosent kommersiell, men registrert i frivillighetsregisteret, så får du trøbbel. I tillegg kreves det snart en egen stab for å holde oversikt over de ulike reglene og de ulike pakkene.

Jeg føler med næringslivet i Oslo. Det er ille å se hvor hardt rammet utelivsbransjen er. Jeg tror likevel ikke på egne storbypakker. Støtten må gis ut fra hvor hardt rammet den enkelte virksomhet er, uansett hvor den har tilhold. Framfor alt trenger vi enkelthet, langsiktighet og forutsigbarhet. Dette er ikke over 1. mars.

Kommentarer til denne saken