Gå til sidens hovedinnhold

Vil du ha en halv million i etterlønn? Da bør du skrive grove konspirasjonsteorier på nett og så få deg jobb i kommunen!

Artikkelen er over 1 år gammel

Ja, jeg vet at denne overskriften virker som billig clickbait, som en slags Stutum-sketsj. Hadde det bare vært så vel. Problemet er at i Trondheims tilfelle, er det sant.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

22. juli 2011 bragte fram det beste i mange, men noen viste også fram sine mørkere sider. Mye av det som ytret på sosiale medier den dagen, mens volden pågikk og ingenting fortsatt var klart for oss, er bekmørk lesning i ettertid. På Facebook-sida til en profilert politiker skrev en mann ved navn Torgeir at en får «håpe at de drepte er innvandringsfiendtlige sosialister».

Én av de som fulgte opp, var en kvinne som istemte: «Det er nok mange som sitter med tanker som Torgeir i dag. Jeg tror svært mange skulle ønske at en av de to døde var statsministeren selv».

Utover natta ble det klart at terroristen var en høyreekstrem. Det hindret ikke mange i å fortsette å klandre statsministerens eget parti, Arbeiderpartiet, med ondsinnede og bisarre konspirasjonsteorier. Den omtalte kvinnen var en av dem. I VGs kommentarfelt skrev hun:

«Var det noen som hørte forsvarstalen til Anders Behring Breivik. Den ble sensurert av Arbeiderparti klanen. Den lå, og ligger fremdeles på YouTube (…) Selv undrer jeg på hvem i AP-bevegelsen som står bak dette attentatet, som planla denne terroraksjonen for å befeste makten i Norge».

På egen blogg frontet hun konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet, sørgelig beslektet med tankegodset til terroristen selv.

Alt dette er lett tilgjengelig informasjon som Trondheim kommune uten tvil lett ville funnet om de gjorde et enkelt nettsøk før de ansatte henne i 2016 i fast stilling ved SFO på Ila skole.

LES SAKEN: SFO-ansatt i Trondheim fikk unik sluttavtale – mente at mange ønsket statsministeren drept 22. juli

I Nidaros' sak kan en lese om en rekke varslinger fra elever, foresatte og kolleger om kvinnens opptreden. Etterhvert ble det åpenbart at arbeidsforholdet ikke kunne fortsette som før. Og i forhandlinger med kommuneadvokaten krevde kvinnen «500.000 eller mer» i sluttvederlag.

Det fikk hun.

500 000 kroner tilsvarer om lag 27 - tjuesju - måneders lønn for kvinnen, som var fast ansatt i femti prosent stilling.

Saken er absurd. Det kan ikke være slik at Trondheim kommune kjøper seg ut av dysfunksjonelle arbeidsforhold med eksepsjonelt langvarige sluttpakker. Mot den halve millionen utbetalt, forpliktet kvinnen seg til å ikke søke nye jobber i kommunen, og ikke uttale seg offentlig om saken. Det kan ikke være slik at det må avsløringer i Nidaros til for at offentligheten skal få vite at kommunen utbetaler over millionen til personer med ekstreme politiske synspunkter, personer kommunen selv mener er uegnet i jobben.

For saken er - utrolig nok - ikke unik. Også en annen kvinne fikk en sluttpakke på over en halv million kroner etter det bl. a. ble gjort koblinger mellom henne og den nazistiske organisasjonen «Nordiska motståndsrörelsen» i Sverige, samtidig som hun hadde ansvaret for 22. juli-minnestedet i Trondheim.

Denne praksisen i Trondheim kommune kan ikke fortsette. Det er ikke, og skal ikke være, lett å si opp ansatte. Men i noen tilfeller er det åpenbart at noen ikke fungerer i jobben de er tilsatt i. Om Trondheim kommune mener en ansatt har gjort seg skyldig i forhold som gjør vedkommende uegnet i jobben, må kommunen faktisk være villig til å stå for det, og gå til ordinær oppsigelse.

Om nødvendig får saken avgjøres i retten. Det er det rettssystemet er til for.

Å gi inntrykk av at ekstremisme og uønsket atferd på jobben kan kjøpes vekk med hysj-avtaler og store fallskjermer, gir mildt sagt et uheldig signal til offentligheten.

Kommentarer til denne saken