På lederplass i TA tirsdag stilles spørsmålet om det er vind eller vann som skal skape framtidas energi. Det nevnes ikke noe om solenergi. Nå installeres etterhvert solcellepaneler som tak på hus.

Arkitektfirmaet Snøhetta har satt opp en rekke solcellepanelhus – ikke bare som nullhus – , men som plusshus – kalt powerhouse. Det siste er nettopp kommet opp i Porsgrunn. I det svære

11 – etasjes kontorbygget produserer solcellepaneler 240 000 kWh i året. Bygget er et byggteknisk energisparehus som sparer hele 66 % i forhold til vanlige bygg. Her blir det et stort energioverskudd som overføres til nettet. For noen år siden er et slik powerhouse også satt opp på Brattørkaia i Trondheim – det kommer nok flere. Under åpninga av powerhouse i Telemark var det stort oppbud av presse og ekspertise fra hele verden – Snøhetta er virkelig nyskapende. Vi trenger mye energi fortsatt, men mye kan spares ved å ta i bruk ny byggeteknikker.

I Arendal finnes et firma som kaller seg for FluMill. Firmaet har spesialisert seg på sjøstrøm energi. I Kvaløysund har firmaet montert en undersjøisk «mølle» - som ligner på en kjempestor kjøttkvernspiral.

Saltstraumen kunne egne seg – og ikke minst Skarnsundet. Hele opplegget er undersjøisk – synes ikke. Fra Skarnsundet kunne en eventuelt legge kabel til Fiborgtangen – overskuddstrøm kunne kobles til nettet. Kanskje kunne et lite anlegg her i Straumen gi strøm til bebyggelsen.