Gå til sidens hovedinnhold

Viruset stoppes ikke av et norsk pass

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vet ikke hva det er, men det oser xenofobi lang vei av Helsedirektoratet og regjeringen.

Før de digitale vaksinesertifikatene kom oppga norske myndigheter som grunn til å nekte innreise for fullvaksinerte at det er så enkelt å forfalske slike papirattester.

Det er jeg helt enig i. Men overraskende nok har det vært enda enklere å få vaksine i mange land enn i Norge.

I Romania har folk kunnet få vaksine på timen, faktisk på minuttet, så lenge du har med deg id-kort. De står med drop-in vaksinetelt på offentlige plasser. Tre uker senere får du din andre vaksine. No sweat.

I fjor høst skapte ukontrollert innreise til Norge mye smitte. Men nå er kontrollen mye strengere i hele EØS-området. Du må ha en negativ test som er ferskere enn 48 timer ved reisens begynnelse til et annet land.

EU lanserer straks sine digitale vaksinepass. Dersom Norge nekter å anerkjenne disse vil Norge enda en gang tape så det synger i EØS-domstolen.

Og hva skal folk som er fullvaksinert i utlandet gjøre når de kommer tilbake til Norge? Dobbeltvaksinere seg på nytt for å få grønt pass? Vente på at Helsedirektoratet skal rote seg til å lage en komplisert overføringsordning av vaksinedata?

Dette rammer både nordmenn på vei hjem etter å ha bodd en stund ute, samt EU-borgere som har opphold i Norge.

Når jeg skriver dette som fullvaksinert (i Norge) på familiebesøk i Romania, så er smitten rundt meg her i landet en femdel av smitten i Norge. Romania har vært hardt rammet av Covid-19, men landet har ved strenge tiltak klart å redusere smitten.

Det blir spennende å se hvilken strategi som fungerer best for smittespredningen og samfunnet som helhet: Hyppig bruk av hurtigtester i et gjenåpnet samfunn med felles digitale vaksinepass på åpne grenser, eller hotellkaranteneplikt for alle uten norsk-satte vaksiner, og hvor innreise for utenlandske arbeidstakere fortsatt skal behovsprøves av staten.

Jeg må innrømme at jeg var ganske patriotisk innstilt til de norske reglene helt til jeg reiste ut og selv kunne se hvordan de organiserer seg andre steder.

På Gardermoen har Avinor satt opp en stasjon for de som trenger hurtigtest før utreise til utlandet. De som får flyvningen kansellert trenger en hurtigtest fordi den opprinnelige testen blir eldre enn 48 timer.

En slik hurtigtest koster det 1200 kroner per person å få utført.

På apotek i Romania kan man kjøpe hurtigtester for 60 kroner. Noen skor seg.

Kommentarer til denne saken