Kan noen fortelle meg når verdens idrettsorganisasjoner ble noen massive pingler? FIS, FIFA og IOC er alle skyldige i ekstrem feighet, på samme grunnlag: Nemlig mangel på straff mot Russland. Landet er skyldig i statlig støttet doping, mangel på homofile rettigheter og nå, krigføring. Hva blir konsekvensene? Gull, jubel og nasjonalstolthet.

Det er viktig å si at dette ikke er en kritikk mot det russiske folk, men deres ledere som gang på gang bryter både lov og moral. Lista er lang på regimekritikere seg har blitt drept, forfulgt, forgiftet eller gjemt bort. Senest i høst ble Aleksej Navalnyj fengslet. Hva slags straff fikk Putin for dette?

Når det gjelder idretten har straffetiltakene vært følgende: FIFA nekter Russland å bruke av russiske flagg og nasjonalsang, og de må spille kamper på en nøytral stadion uten tilskuere. IOC gjorde mange av de samme tiltakene under OL i 2018, 2020 og 2022. FIS har ikke straffet Russland i det hele tatt.

Fungerer disse tiltakene? Nei, de er en vits. Under OL ble russisk treningstøy brukt med tydelige henvisninger til det russiske flagget og russiske idrettsutøvere ble forfremmet til kapteiner i hæren for å ha forsvart nasjonens ære. IOC sin fadese forteller oss at den eneste straffen som vil svi er full utestengelse.

Er dette rettferdig for utøverne? Nei, men de representer fortsatt en nasjon og en gruppe ledere som står ansvarlig for disse tingene. Så lenge Putin kan legge nasjonens stolthet i VM deltakelse og OL-gull til Bolsjunov, betyr nøytralt flagg ingenting. Utestengelse vil bidra til å skape misnøye blant det russiske folket mot Putin, som er en god ting. Det er på tide å vise at valg har konsekvenser.

FIFA har prøvd å argumentere med at det skal holde politikk ut av idretten. Det argumentet forsvant for lenge siden. Det forsvant tvert FIFA solgte lekene til menneskerettighetsbrytende Qatar og Russland, som bruker lekene til å promotere sine land. Det forsvant når Hitler gjorde det samme under OL i Berlin. Dette er ikke politikk, det er rett og galt.

Jevnlig promoterer de kampanjer mot Rasisme under #equalgame. Hvor er fredskampanjen? Hvordan er det «#equalgame» at det krigførende landet får spille i VM på lik linje som fredelige land? Man glemmer at OL først ble stiftet for å fremme fred og samarbeid. Krigførende land får ikke lov til å delta, står det i det olympiske charteret. Hvorfor gjelder ikke dette for FIFA?

Idretten har stor makt. Vi har sett det hundre ganger før. En blodig krig kan fint skjermes av idrettsglede og medaljer. Det er på tide at idrettsorganisasjonene skjønner det. Kast ut Russland og la rettferdigheten seire. Putin har allerede gått til krig. Hva mer frykter de han skal gjøre mot dem? De ligger alle bra an i VM i pingle, uansett.